top of page
Å skrive kollektivt

Kollektiv Norden på LitFestBergen

Fem forfattere fra på tvers av Norden har på bestilling fra Cornerstone skrevet et nytt dramatisk verk der ulike formspråk og verdenssyn bryter mot hverandre. Teksten utvikles i 2023-2024 gjennom digitale og fysiske samlinger i bl.a. København, Hammerfest, Gotland, Fjaler og Bergen. Under Bergen Internasjonale Litteraturfestival gir kollektivet et innblikk i prosessen og materialet. 


Stykket har arbeidstittel ASYLET VED VERDENS ENDE og skildrer et flerstemt fiksjonsunivers der det prosaiske lever parallelt med det høystemte, mytiske, hvor ulike tider lekker inn i hverandre, og hvor syke pasienter og pleiere, et kor, medlemmer av Panteon, Tirerias den blinde og Christina the Astonishing opptrer side om side. Vi aner konturene av et samfunn på bristepunktet, av totalitære tendenser og et ulmende opprør. Materialet utviser en egen logikk i sin formmessige polyfoni, og tematiserer tap, makt og avmakt, lidelse og oppreisning. 


Møt kollektivet lørdag 10. februar 2024 kl 14:15, Tale Næss (NO), Jonas Eika (DK), Fatemeh Ekhtesari (IR/NO), Timimie Gassko Märak (Sápmi) og Henning Bergsvåg (NO): Om å skrive kollektivt. Les mer om Kollektiv Norden her

KJØP BILLETT

Kollektiv Norden

SAMTALE OG OPPLESNING

Bergen Internasjonale Litteraturfestival

11. feb, kl 14:15

Litteraturhuset i Bergen

TALE NÆSS Headwriter Tale Næss (f.1969) er en norsk, prisbelønt forfatter, dramaturg og dramatiker. Hun skriver for scenen, radio og film, og gjerne i tverrkunstneriske konstellasjoner. En fascinasjon for stemmen er sentral i det hun gjør. Hennes stykker har blitt satt opp nasjonalt og internasjonalt. I 2020 avsluttet hun sin doktorgrad i scenetekst på Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun forsket på polyfone strategier for utvikling av teatertekst. Hun er medlem av scenekunst-kollektivet STATEX, som produserer forestillinger og turnerer nasjonalt og internasjonalt. Fra 2022-2023 er Næss husdramatiker ved Dramatikkens hus. Tale Næss samarbeidet med Cornerstone i 2019 om et kurs i kollektiv skriving arrangert i samarbeid med METEOR internasjonale teaterfestival v/ BIT Teatergarasjen og Norsk Skuespillersenter. Hun sto på programmet til Bergen Dramatikkfestival i 2020 med MØRKE - FIENDEN I OSS, et kollektivt verk skrevet av Næss, Kristín Eiríksdóttir, Albert Ostermeier, Sigbjørn Skåden og Gianluca Iumiento, som ble presentert i en iscenesettelse regissert av Ingrid Askvik som fikk strålende kritikker. Næss sitt arbeid inntar gjerne hybride formspråk, og lar poetiske, politiske, relasjonelle, individuelle og globale perspektiver bryte mot hverandre.
pressbild_Dimen_Abdulla_fotograf_Cato_Lein.jpg
FATEMEH EKHTESARI Forfatter Fatemeh Ekhtesari (f.1986) er en iransk forfatter, kunstner og menneskerettighetsaktivist. Hun har gitt ut ti bøker, som inkluderer poesi, novellesamlinger og romaner. Den siste, Hun er ikke kvinne, er en tospråklig diktsamling på persisk og norsk, oversatt av Mohammad M. Izadi, Johanne Fronth-Nygren og Fatemeh Ekhtesari. Både som poet og aktivist er hun en viktig stemme for mange, særlig unge kvinner, både i og utenfor Irans grenser. Hun har bodd på Lillehammer siden 2017, men hun holder tett kontakt med sine 133.000 følgere på Instagram med jevnlige opplesninger og samtaler. ​ Fatemeh Ekhtesari skriver dypt personlige og høyst samfunnskritiske dikt om seksualitet, kjønnsroller, religion, ytringsfrihet og hykleri. Diktene preges også av hennes smertefulle erfaringer med Irans rettssystem og fengselsvesen, samt den påfølgende flukten som endte opp med at hun fikk status som fribyforfatter i Norge. Ekhtesari er en allsidig kunstner og forfatter, og hun regnes som en modig stemme og fornyer av poesien. I 2015 ble hun dømt til 11,5 års fengsel og 99 piskeslag. Forbrytelsen hennes var å skrive dikt og håndhilse på en mann. Hun flyktet fra Iran etter dommen og har bodd i Norge siden 2017, som fribyforfatter.
Linda Gathu.jpg
JONAS EIKA Forfatter Danske Jonas Eika (f.1991) ble uteksaminert fra Forfatterskolen i Danmark i 2015. Hen debuterte samme år med romanen Lageret huset Marie, en bok som ble hedret med Bodil og Jørgen Munch-Christensen-prisen. Etter sola, Eikas andre bok, utkom på dansk i 2018, og ble tildelt Michael Strunge-Prisen, Den svære Toer, Montanas Litteraturpris og ikke minst den prestisjefylte Nordisk råds litteraturpris, da som den yngste mottakeren gjennom tidene. Begrunnelsen fra juryen for Nordisk råds litteraturpris: Mottakeren av Nordisk råds litteraturpris 2019 er en ganske ung forfatter, og hans novellesamling Etter sola har overrasket og begeistret juryen med sitt globale perspektiv, sitt sanselige og bildesterke språk og sin evne til å tale inn i samtidens politiske utfordringer, uten at man på noen måte føler seg dirigert til et bestemt sted. Jonas Eika skriver om en virkelighet som er gjenkjennelig, om vi så befinner oss i København, i Mexico eller i Nevada – blant finansspekulanter, hjemløse gutter eller folk som tror på romvesener. Men det er poetisk magi i luften. Virkeligheten åpner seg mot andre muligheter, andre dimensjoner. Det er det noe vidunderlig og håpefullt som nettopp minner oss om hvorfor litteraturen kan noe annet og mer enn å speile det vi allerede kjenner til. Utover å skrive bøker er Jonas også oversetter og underviser til daglig på den københavnske skriveskole Skrivekreds i Nordvest.
Linda Gathu.jpg
TIMIMIE MÄRAK Forfatter Slampoet, aktivist og multikunstner Timimie Märak (f. 1991) ble nylig publisert i Čatnosat. The Sámi Pavilion, Indigenous Art, Knowledge and Sovereignty, og var den første som hadde tittelen «Poet In Residence» på Veneziabiennalen. Sammen med 'Den samiske paviljongen'-kuratorene Beaska Niillas og Liisa-Rávná Finbog, er Märak grunnlegger av Hásstuheaddji-kollektivet – en samisk-ledet tenketank som samler tenkere, utøvere og kunstnere til dialog og refleksjon. Märak er initiativtaker til Queerness and culture – et prosjekt opprettet for å styrke forbindelsen mellom generasjoner, hvor de lærer av hverandre når de overfører tradisjoner, ved å skape tradisjonelle regalier for skeive og ikke-binære samer. Dette var også noe den blant annet presenterte på Native2Native og Queer2Queer livestreams som ble arrangert for første gang på Vårscenefest 2022 i Tromsø. I 2022 jobbet Märak som skuespiller ved Norrbottensteatern i Framtidsspelen av Athena Farrokhzad, og arrangerte tidenes første Sápmi Pride-turné på norsk side av Sápmi. Märak opptrådte og talte under Arctic Art Summit i White Horse, Canada, og jobbet med Konstgruppen - FUL som skuespiller i forestillingen Tal till nationen som ble direktesendt til over 20 steder over hele Sverige. Språklig legger Timimie like mye mellom linjene som skrives, som i ordene den velger å dele. Poesien blir en kombinasjon av dype røtter og sammenhenger, lest i et storby tempo.
Linda Gathu.jpg
HENNING BERGSVÅG Forfatter Henning H. Bergsvåg (f.1974) er en norsk poet og litteraturformidler. Han debuterte i 2000 med diktsamlingen Newfoundland, som siden har blitt fulgt opp med Nattarbeid (2003), Nemesis (2007), Over elven Tweed (2010), Den engelske hagen (2013), Du er ikke her (2016), og senest Dette er ikke et stille sted (2020). Bergsvågs diktning preges av en kjølig estetikk og en sterk språkbevissthet, og orienterer seg mot samtidige franske og svenske stemmer. Dikt i utvalg har blitt oversatt til fransk, svensk, nederlandsk, mandarin, spansk og engelsk. I 2000 og 2002 arrangerte og kuraterte han Bergen Poesifest sammen med kollega Tomas Espedal. I 2012 etablerte han POESIDIGG - en arrangementserie med opplesninger, møter og samtaler hvor internasjonale og nasjonale poeter av høyeste kaliber opptrer, og der også nye stemmer fra Bergens mange undergrunnsmiljøer får slippe til. Bergsvåg har også jobbet i en rekke tverrkunstneriske prosjekter, blant annet Soft Manifesto (2015) av samtidsdansduoen Sterud/ Kongsness på Black Box, og FORFATTERBEVEGELSEN (2018) av Marie Bergby Handeland på Dansens hus i Oslo, som vant Kritikerprisen for beste danseforestilling samme år, og siden har turnert flere scenekunst- og litteraturfestivaler.
bottom of page