top of page
5 - DISTANSE.jpg

Ingenting av det som utgjør et menneske er oss fremmed

En isbil kjører ned en handlegate i en hvilken som helst by. I isbilen sitter han de kaller gjerningsmannen. I DISTANSE tar vi del i den mosaikken av mennesker som omgir denne hendelsen. Noen nært, og noen fjernt. Alle påvirkes de på ulikt vis av den tyngdekraften som skapes av isbilen. 

 

Tilsynelatende tilfeldige møter mellom vanlige mennesker får en annen klang når de kretser rundt denne hendelsen; et ungdomsopprør, en one-night stand, en drosjetur, et bad, en tv-sending, alt av denne mosaikken som utgjør en by i verden.

 

DISTANSE er et forsøk på å dvele ved noe uten å trå det for nære. Det er et forsøk på å nærme seg noe med undring og kjærlighet, å anta at ingenting av det som utgjør et menneske er oss fremmed. På godt og vondt; det lyse i det mørke, og det mørke i det lyse. 

 

DISTANSE er et av tre bidrag valgt ut fra Cornerstone sin åpne utlysning til Bergen Dramatikkfestival 2022, der vi fikk inn over 60 ulike tekster. Teksten presenteres på festivalen i en iscenesettelse regissert av Sigurd Ziegler, med skuespillere fra Den Nationale Scene.

URFREMFØRING

Bergen Dramatikkfestival 

28. august 2022, kl 13:00

Cornerteateret, Kongesalen

Bill: 200/100 kr (festivalpass)

Vinnertekst fra Cornerstone sin Open Call

Visningen lages på seks prøvedager med skuespillere fra Den Nationale Scene

dns-logo-1-1.png

Kreditter

Tekst: Kristofer Blindheim Grønskag

Regi: Sigurd Ziegler

Skuespillere: Stine Robin Eskildsen, Knut Erik Engemoen

og Kristian Berg Jåtten (utlånt fra Den Nationale Scene)

Video: David Alræk

Scenografisk bistand: Silje Sandodden Kise

Produksjon: Cornerstone i samarbeid med DNS

IMG_5999.jpg

Kristofer Blindheim Grønskag

Dramatiker

Kristofer Blindheim Grønskag (f.1984) har markert seg som en av sin generasjons ledende dramatikere, både i Norge og internasjonalt. Han har skrevet en rekke teaterstykker som har blitt produsert i inn- og utland, deriblant Å telle til null og Satellitter på himmelen. Arbeidene hans har ført til flere nominasjoner og priser, blant annet som vinner av den prestisjefylte Jugendtheaterpreis Baden-Württemberg, longlisting til Deutscher Kindertheaterpreis og Deutscher Jugendtheaterpreis, samt to nominasjoner til Ibsenprisen. Han har også oversatt og dramatisert en rekke verker, og vært husdramatiker ved Dramatikkens Hus. Grønskag er kunstnerisk leder for Norsk Dramatikkfestival. Stykkene hans er så langt oversatt til elleve språk.

Sigurd Ziegler

Regissør

Sigurd Ziegler (f.1984) ble uteksaminert fra regilinjen ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2021 og er også utdannet lege fra Universitetet i Oslo. Tidligere har han jobbet som teaterkritiker for Morgenbladet og Norsk Shakespearetidsskrift. I 2021 gjestet han Fossefestivalen ved Det Norske Teatret med skoleproduksjonen Eg er vinden av Jon Fosse. Februar 2022 høstet han flere gode kritikker for sin debutforestilling Nokon kjem til å kome, også av Jon Fosse, ved Trøndelag Teater. 

stinerobin-scaled-1000x1100.jpg

Stine Robin Eskildsen

Skuespiller

Stine Robin Eskildsen (f. 1988) er utdannet skuespiller ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun ble uteksaminert høsten 2015 og fikk et engasjement ved Den Nationale Scene i Bergen hvor hun nå er fast ansatt. Stine Robin har spilt roller som Cate i Sprengt regissert av Kjersti Horn, Ophelia i Stefan Larssons oppsetning av Hamlet, Varja i Kirsebærhagen, tittelrollen i Hedda Gabler og Kvinna i Vinter av Jon Fosse. Andre nylige prosjekter inkluderer monologforestillingen Evig søndag av Linnéa Myhre, Alt skal brenne av Sofia Nordin og Hamsuns Sult. For tiden aktuell som Rita i Lille Eyolf regissert av Michael Thalheimer.

MEDVIRKENDE

1E6A5869_edited.jpg
Knut-Erik-Engemoen2-scaled-1000x1100.jpg

Knut Erik Engemoen

Skuespiller

Knut Erik Engemoen (f. 1989) debuterte på Teater Innlandet i 2013, hvor han siden har gjort en rekke roller. Han har spilt ved Rogaland Teater, Trøndelag Teater, Akershus Teater og Hålogaland Teater før han kom til Den Nationale Scene i 2018. Knut Erik utviklet og spilte tittelrollen i Teater Jokers Brune som mottok Heddaprisen for beste barneforestilling 2017. I 2013 debuterte han som regissør med monologen Ungkar på Teater Innlandet. Nylige prosjekter ved DNS inkluderer Et dukkehjem, KUK, Assassins, Barna fra Frostmofjellet. For tiden aktuell som Borghejm i Lille Eyolf regissert av Michael Thalheimer.

Kristian-Berg-Jatten2-scaled-1000x1100.jpg

Kristian Berg Jåtten

Skuespiller

Kristian Berg Jåtten (f. 1990)  er skuespiller og sanger fra Vestre Åmøy. Han gikk flere år i Barne- og Ungdomsteatret ved Rogaland Teater, og er utdannet ved The New York Conservatory for Dramatic Arts (2010-2013). Ved Rogaland Teater har Kristian spilt i Jungelboken, The Black Rider og La den rette komme inn. Siden 2015 har Kristian vært tilknyttet Den Nationale Scene, og vært fast ansatt siden 2021. På DNS har medvirket i stykker som Engler i Amerika, KUK, Lazarus, Assassins Kim F, Spellemann på taket, Henrik Ibsens Samlede Verker på 78 minutter og Namnet av Jon Fosse. Kristian er også representert av Managementet STAS Artister.

Silje S Kise portrett, foto Ingvild Fest

Silje Sandodden Kise

Festivalscenograf

Silje Sandodden Kise er scenograf, kostymedesigner og skapende scenekunstner med base i Bergen. Silje arbeider i institusjonsteatre og i det frie feltet, og har hatt mange oppsetninger på DNS, Det Vestnorske Teateret, Rogaland Teater, Den Norske Opera m.m. Hun er opptatt av scenografi som medskapende kraft i scenekunsten, og utforsker bærekraft som kunstnerisk metode. De siste årene har hun vært med på å utvikle flere tverrkunstneriske konsepter, ofte med utspring i musikk. Silje har fått flere arbeidsstipend, og mottok Pernillestatuetten 2020 for sitt arbeid. Hun har BA i scenografi fra Teaterhøgskolen/KHiO 2008, BA teatervitenskap ved UiB, og er for tida også styreleder i Norske Scenografer i Creo.

www.siljekise.no

David A 1.jpg

David Alræk

Video

David Alræk (f. 1983) er filmregissør utdannet fra Høyskolen i Lillehammer. Han har laget flere filmer for nasjonale tv-kanaler. Filmene hans er vist på filmfestivaler i inn- og utland. Han har de siste årene arbeid med multidisiplinære arbeider hvor han ofte har arbeidet med video i kombinasjon med scenekunst. David mottok prisen for Årets talent på BIFF 2016 hvor filmen hans Til Månen med Bestefar ble vist. Filmen fikk også pris for Beste mellomlange dokumentarfilm, samt Publikumsprisen under Den Norske dokumentarfilmfestivalen 2017. David mottok statens kunstnerstipends diversestipend for filmkunstnere i 2017, samt Bergen kommunes kulturstipend for 2017.

bottom of page