2 - SUKKER.jpg

Samtid møter kolonialistisk fortid på Møhlenpris

SUKKER pirker i norsk kolonihistorie med fortellingen om en ung, svart mann som ankommer Norge på slutten av 1600-tallet. Parallelt møter vi en ung kunstner som forsøker å navigere i utfordringene hun møter i nåtidens Norge. Utover i forestillingen følger vi denne kunstneren i møte med både historiske og fiksjonelle karakterer, på tvers av tider. Med parallelle narrativer, hardfør humor og overlappende tidssoner, beveger vi oss gjennom historien om afrodiaspora i Norge gjennom 400 år. 

 

Forestillingen tar oss ut av scenerommet og inn i bydelen rundt Cornerteateret, Møhlenpris, som er oppkalt etter slavehandleren og forpakteren for Vestindisk-Guineisk Kompagni, Jørgen Thor Møhlen. I 1673 forlot fartøyet «Cornelia» Bergen med kurs for «Dend guineische guld og slawe Cust». Skipet var eid av byens kvinnelige slavehandler Else Hansdatter Montagne og ble starten for Danmark-Norges slavehandel. Med Møhlenpris som «portal» vil Linda Gathu forsøke å aktivisere kolonihistorien vår. Forestillingen kaster lys over mørklagte deler av fortellingen om den norske nasjonalstaten. Ved å stille spørsmål rundt det vi vet og ikke vet, søker SUKKER å fremme nye forståelser av rommet mellom fortid og nåtid. 

 

SUKKER er Linda Gathus første helaftens verk som både regissør og dramatiker. Med seg har hun et kunstnerisk team med bred og sammensatt erfaring som inkluderer den kritikerroste skuespilleren Selome Emnetu, scenograf Eli Mai Huang Nesse, kostymedesigner Peny Spanou og videokunstner Hamid Waheed. Forestillingen får sin urpremiere på Bergen Dramatikkfestival, og utvikles i samproduksjon med Cornerstone.

URPREMIERE

Bergen Dramatikkfestival 

25.-28. august 2022 

Cornerteateret

Nøyaktig dato og tid kommer

Kreditter

Konsept/tekst/regi: Linda Gathu

Skuespillere: Selome Emnetu m.fl. 

Scenografi: Eli Mai Huang Nesse

Kostyme: Peny Spanou

Video: Hamid Waheed

Dramaturg: Ingrid Askvik

Produksjon: Cornerstone, Linda Gathu og Østfold Internasjonale Teater

Støttet av: Norsk kulturråd, Bergen kommune og Dramatikkens hus

LINDA GATHU

Linda Gathu er skuespiller, regissør, dramatiker og manusforfatter med base i Storbritannia og Norge. Hun er utdannet ved Royal Central School of Speech and Drama med BA (Hons) Acting, og ved Teaterhøgskolen (KHiO), med MA Teater. Gathus første scenetekst WINDHOEK vant scenetekstkonkurransen “Nye stemmer” og ble senere et bestillingsverk for Nationaltheatret. Høsten 2021 skrev hun stykket HVIT STØY for Cornerstone i samarbeid med Døgnfluer, og bisto med dramaturgi og regi på Hamid Waheeds forestilling TAKING ROOT på Meteor Internasjonale teaterfestival og Open Out Festival. Gathus kunstneriske praksis strekker seg fra å utvikle egne prosjekter, inngå i interdisiplinære samarbeidsprosjekt og jobbe som skuespiller. Kortfilmen REGISSØREN med Selome Emnetu i hovedrollen (manus og regi i samarbeid med Ingrid Liavaag) har premiere i 2022, og er valgt ut til Grimstad kortfilmfestival. Våren 2022 er hun aktuell som skuespiller i DE ANSATTE på DNS. Gathu er husdramatiker ved Dramatikkens Hus i 2022-2023.

Linda_Gathu_72_dpi.jpeg