top of page
Svømmerne-blå-01.jpg

// ISCENESATT LESNING
// SAMTALE

Torsdag 20. juni, kl 19:00, 2019

Cornerteateret

CC: 60 kr - kjøp billetter her

Av: Hanne Ramsdal

Regi: Idun Vik 

Skuespillere: Thomas Bipin Olsen, Sturla Alvsvåg,

Kristi-Helene Engeberg og Ameli Isungset Agbota

Kunstnersamtale ledet av Charlotte Myrbråten 

Takk til Den Nationale Scene for utlån av skuespillere

Sommerfri ungdom i et sømmebasseng

Svømmerne er fritt basert på en faktisk hendelse fra 2014 da en 17 år gammel gutt druknet i Tøyenbadet i Oslo. Han kunne ikke svømme, og det sto i avisen at det er et stort problem med ungdom som sniker seg inn på Tøyenbadet etter stengetid, og at flere av dem ikke kan svømme. Da Oslo Kommune fikk spørsmål om hva de ville gjøre for å løse problemet, svarte de at de ville høyne vaktholdet. Ramsdal ble så provosert over at de ikke noen mer konstruktive planer, at de ikke ville tilby gratis svømmeopplæring, så hun leste mer om hendelsen og ble gående å tenke på ungdommene, de som mistet en venn. Kort tid etter nærmest datt sceneteksten ut av henne.


Svømmerne er en blanding av funnet tekst og fiksjon, og er skrevet for ungdommer mellom 12-17. Stykket hadde urpremiere under Dramatikkfestivalen i 2017.

Han lukta godt

Seaweed liksom, hva heter det på norsk?

Tang?

Sjøgress?

Nei, jeg mener lukta sånn som det føles å si seaweed på engelsk

Eller på et annet språk

Eller kanskje det var musk?

Hæ?

Hva er det?

Parfyme da

Eller Sandeltre?

Bestem deg

Sitrus

Voksen

Mann

Mannemann

Hæ?

Han visste at han lukta godt

Han dusja to ganger om dagen

Hæ?

Visste du ikke det?

Før trening

Og etter trening

Passa på hva han spiste

Hvorfor det?/ Fordi?

Han ville få seg dame

Ligg

Digg

Sigg

Kidd

Få seg jobb

Få seg bil

Få seg hus

Få seg hage

Få seg...

Ville du...hvis han lukta... Hvis han ikke lukta... norsk?

(Pause)

Klorvann

Det lukta klorvann av ham

Magen og lungene

Fylt opp av klorvann

Ramsdal-Hanne.jpg

HANNE RAMSDAL

Hanne Ramsdal (1974) er utdannet litteraturviter og avsluttet nylig en master i teater ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er opptatt av å fremme stemmer vi ofte ikke hører og jobber med tekst og iscenesettelse innen litteratur, film, teater og kunstprosjekter. I 2016 ble hun sammen med skuespiller Rebekka Nystabakk valgt ut til å gjøre utstillingen Celledeling kuratert av Munchmuseet og UKS, basert på tekster av insatte i Oslo fengsel. Våren 2017 ble sceneteksten Svømmerne vist ved Dramatikkfestivalen i Oslo. Samtidig avsluttet hun sin master i teater med en lesning av FA(R)EN, med Birkelunden Mannskor som aktører, som ble valgt ut til Høstutstillingen 2018. Ramsdal har erfaring med regi av kortfilm og deviced arbeide innenfor scenekunstfeltet. I løpet av masteren i teater på KHiO har hun også utforsket iscenesettelse av egne tekster, blant annet monologen God Morgen. Hun har også vært med på utviklingen av tekst til ballett/operaprosjektet Her av Erik Dæhlin og Silje Aker Johnsen, vist ved Den Norske Opera i februar 2018. Høsten 2019 kommer hennes andre roman på Gyldendal Forlag. 

MEDVIRKENDE

image.png
Tomas-Bipin_Olsen.jpg

IDUN VIK

Regi

Idun Vik  (1985) er utdannet ved Guildford School of Acting, og virker utøvende, skapende og som produsent. De siste årene har hun hatt base i Bergen og utviklet prosjekter som Lykkeparadigmet (konsept/regi/utøver), Post Capitalistic Auction (utøver/medskaper), MusikalDIGG (kurator/utøver) og Cornerstone (kunstnerisk leder), i tillegg til oppdrag som skuespiller på Den Nationale Scene, Hordaland Teater og diverse prosjekter i det frie feltet. Idun jobber også med kommunikasjon for BIT Teatergarasjen, mottar Statens arbeidsstipend 2018-2019, og utgjør den ene halvdelen av Vik & Lie. 

THOMAS BIPIN OLSEN 

Skuespiller

Thomas Bipin Olsen er utdannet ved Det Norske Teateret sin skuespillerskole, Det Multinorske, som del av det første kullet. Siden har han medvirket i Brørne Løvehjarte, Halve Kongeriket, Tilnærma lik  og Vår Vesle på Det Norske Teateret. Han har har også spilt på en rekke andre scener rundt om i landet, blant annet i den Heddapris-nominerte forestillingen Eg ringer mine brør på Hordaland teater, og Invasjon og Fysikarane på Sogn og Fjordane teater. Nylig var han å se i Sporvogn til Begjær på Oslo nye teater.   

image.png

AMELI  ISUNGSET AGBOTA

Skuespiller

Ameli Isungset Agbota (1993) kommer fra Årnes i Akershus og er utdannet skuespiller ved Kunsthøgskolen i Oslo (2013-16). Hun har siden vært ansatt ved Den Nationale Scene hvor hun har medvirket i blant annet Jeppe på Bjerget, Hedwig and the angry inch, Arv og Miljø regissert av Kjersti Horn og Korps av Knut Nærum. Hun har også medvirket i prosjekter i det frie feltet, som Livia's Room av Lene Therese Teigen, og i tv- seriene Aber Bergen og Valkyrien. Ameli medvirket også nylig i Cornerstones iscenesatte lesning av De ansatte av Olga Ravn. 

portrett.jpg

STURLA ALVSVÅG

Skuespiller

Sturla Alvsvåg (1991) er skuespiller og scenekunstner fra Bergen, utdannet ved Ecole Jaques Lecoq i Paris. Siden endt skolegang i 2016 har han startet YVA Theatre Company, og jobbet både i Norge, Frankrike, Canada og Australia. Med YVA har Sturla utviklet forestillingene Nesen og The First Time I Saw The Sea, som han ble nominert til beste skuespiller for av Bergen Teaterfortening. For tiden er han aktuell med Traverser la Rivière Sous la Pluie som bl.a. skal spille på Avignon OFF i sommer. Til høsten blir han å se i Wendy og Peter Pan på Den Nationale Scene.

1WEB_foto_erika_hebbert.jpg
bce91d62-45bd-496d-9007-965ee42e198a.jpe

KRISTI-HELENE J. ENGEBERG

Skuespiller

Kristi-Helene J. Engeberg (1992) kommer fra Bergen, og er utdannet skuespiller ved Norsk Skuespillerinstitutt (2014-2017), samt Bårdar Akademiet, dans (2011–2013). Kristi-Helene har vært tilknyttet Den Nationale Scene siden 2018, hvor hun har medvirket i Arv og miljø, Kardemommeby, og hun er snart å se som Wendy i Wendy og Peter Pan. I tillegg til å være utøvende, er hun kunstnerisk leder for teaterkompaniet Spiller ingen rolle, og hadde regi på kompaniets første stykke, ERLIK.

CHARLOTTE MYRBRÅTEN

Samtaleleder

Charlotte Myrbråten (1982) er programansvarlig for voksen på Bergen Offentlige Bibliotek. Hun er utdannet teaterviter, og er tidligere debattredaktør i FETT og teateranmelder i Afterposten. Skriver ukentlig om scenekunst i Klassekampen og Bergens Tidende. 

bottom of page