top of page
TYNGDE BANNER.jpeg

Scenedikt fra det hinsidige om å elske og å miste

Den rykende ferske filmatiseringen av Tyngde presenteres på Bergen Dramatikkfestival som utekino med live musikk!

I Tyngde taler to stemmer fra det hinsidige. Den ene på vegne av et barn som aldri ble født, den andre på vegne av en avdød mann. Før livets begynnelse, og etter livets slutt. De vi ser på scenen er talerør for disse stemmene, samtidig som de er del av livshistoriene deres. 

 

Gjennom en ti år gammel jente får vi høre om jordkloden sett fra verdensrommet. Gjennom skuespiller Terje Strømdahl får vi en monolog fra dødsriket. Strømdahl blir et medium for sin avdøde ektemann som snakker til oss via sitt livs kjærlighet. Den ene stemmen taler fra et sted i kosmos, den andre gjennom plantenes perspektiv. Det er kjærlighet og lengsel som tvinger oss inn i disse perspektivene, fordi man aldri vil slutte å lete etter noen man har elsket og mistet. 

Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo, het det i Klassekampens anmeldelse. Sceneteksten av Demian Vitanza vant Ibsenprisen i 2019, og teateroppsetningen ble spilt på Teaterfestivalen i Fjaler og Ibsenfestivalen på Nationaltheatret. Korona-situasjonen umuliggjorde gjenopptakelsen og turnéen som var planlagt våren 2020, men igangsatte i stedet utviklingen av et filmprosjekt med sitt eget visuelle konsept. Filmen, regissert av Thomas Østbye, benytter sceneteksten i sin helhet og mye av musikken fra teaterproduksjonen. Cornerstone presenterer filmen på Bergen Dramatikkfestival som utekino med live musikk av den elektroakustiske superduoen Nils Martin Larsen og Bendik Kjeldsberg. Velkommen til en opplevelse utenom det vanlige, i skjæringspunktet mellom film, konsert og teater.

Her kan du lese mer om bakgrunnen for Tyngde
Tre spørsmål til Demian Vitanza

Utekino med live musikk 

28. aug  2020 kl 21:30

Cornerteateret, Uteplassen

200/150kr

Bergen Dramatikkfestival

KREDITTER

Tekst: Demian Vitanza

Regi/klipp m.m.: Thomas Østbye

Musikk: Nils Martin Larsen og

Bendik Hovik Kjeldsberg

Skuespillere: Terje Strømdahl og

Alva Vitanza

Foto: Marte Vold 

Lyddesign: Gunn Tove Grønsberg 

Produsert av Demian Vitanzas fiksjoner og PlymSerafin

Kommisjonert og muliggjort med støtte fra Østfold Internasjonale Teater, og omdisponerte gjestespillmidler fra Norsk Kulturråd via Cornerstone / Vik & Lie

Teaterproduksjonen var regissert av Simon Boberg med scenografi av Minutten (Eirik Sæther) og lysdesign av Yasin Gyltepe. Elin Grinaker har vært dramaturg på teksten. 

Omtale av teaterproduksjonen

En kraftanstrengelse av dimensjoner (… )

Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo av sorg og ubehag.

- Victoria Kielland, Klassekampen

 

Vitanza skriver med poetisk kraft og høy kompleksitet om levd og ulevd liv. Språket er stringent, vitalt og billedrikt. Verkets gjennomgående bruk av botaniske referanser skaper en nærmest taktil språkopplevelse. Teksten fanger mangfoldet blant scenetekster i samtidsteatret og forener dem i en høyere enhet.

- Juryens begrunnelse for tildeling av Ibsenprisen

 

Strømdahls monolog (...) driver frem med et nærvær av det sjeldne. Strømdahl viser hvordan man kan bruke stemmen og kroppen til å formidle en historie om skam, kjærlighet, sorg og død. Han oppnår en intens kontakt med publikum…

- Victoria Kielland, Klassekampen

 

Demian Vitanza har åpenbart en særegen evne til å få folk til å åpne seg og by på historier som er viktige, både i kraft av det individuelle og det allmenngyldige. Terje Strømdahls dypt personlige inngang til materialet, i kombinasjon med det overordnete kunstneriske prosjektet, gjør dette til en sjelden forestilling.

- Chris Eriksen, Scenekunst.no

Vitanza-Demian Foto Tine Poppe.jpg

DEMIAN VITANZA

Demian Vitanza (f.1983) er  forfatter og dramatiker. Han debuterte i 2011 med den kritikerroste romanen urak, og har senere gitt ut romanen Sub rosa (2014) og skuespillet Londinium (2012), som er oversatt til flere språk. Romanen  Dette livet eller det neste fra 2017 fikk stor oppmerksomhet og strålende kritikker. Romanen ble nominert til P2-lytternes romanpris, og Vitanza  mottok både Ungdommens kritikerpris og Østfoldungdommens kritikerpris. Boka er oversatt til engelsk, nederlandsk og tsjekkisk. Som scenekunstner har Vitanza blant annet jobbet med Papirløse fortellinger på Nationaltheatret,  skriveprosjektet Stemmer fra innsiden for fengselsinnsatte, i tillegg til å ha dramatisert Jan Roar Leikvolls roman Songfuglen for Det Norske Teatret. Sceneteksten Tyngde ble uroppført på Teaterfestivalen i Fjaler og Ibsenfestivalen på Nationaltheatret høsten 2018,  og Vitanza ble tildelt Ibsenprisen 2019 for stykket.

Foto: Tine Poppe

simon-boberg-e1538816536126-nx5yz8sdr6md

Simon Boberg

Regissør

thomas-ostbye.jpg

Terje Strømdahl

Skuespiller

Strømdahl (1952) er utdannet ved ved Statens Teaterhøgskole. Han jobber som skuespiller, instruktør, og pedagog ved Teaterhøgskolen i Oslo. Han har spilt på flere av landets største scener, som Nationaltheatret, Torshovteatret, Oslo Nye Teater og Trøndelag Teater, hvor han har hatt flere kritikerroste roller. Han er også kjent fra TV-seriene NRKs Portveien 2, Sorte maske, Rett hjem, og Chez toi. Strømdahl har også hatt regi på forestillingene Babettes gjestebud (2010) og De foreldreløse – Komilab nr. 5 (2011), begge på Nationaltheatret. Han mottok Kritikerprisen for sin rolle i Den 25. timen (1999), Heddaprisen for rollen som Salieri i Amadeus (2001) og Hedda-nominasjon for regi på De foreldreløse (2011).

Foto: Øyvind Eide

Yasin foto.jpg

Yasin Gyltepe

Lysdesign

Yasin er scenekunstner og lysdesigner med røtter i det norske og internasjonale scenekunstmiljøet. Han har flere lyssettinger bak seg, blant annet Amadeus for Cape Town International Ballet i Sør Afrika 2017 og Tyngde på Nationaltheateret og Teaterfestivalen i Fjaler 2018. Han har også faste oppdrag som teknisk koordinator på teaterfestivaler rundt om i Norge, har utviklet en rekke nye scenekunstprosjekter siste årene. 

Terje Strømdahl

Skuespiller

Strømdahl (f. 1952) er utdannet ved ved Statens Teaterhøgskole. Han jobber som skuespiller, instruktør, og pedagog ved Teaterhøgskolen i Oslo. Han har spilt på flere av landets største scener, som Nationaltheatret, Torshovteatret, Oslo Nye Teater og Trøndelag Teater, hvor han har hatt flere kritikerroste roller. Han er også kjent fra TV-seriene NRKs Portveien 2, Sorte maske, Rett hjem, og Chez toi. Strømdahl har også hatt regi på forestillingene Babettes gjestebud (2010) og De foreldreløse – Komilab nr. 5 (2011), begge på Nationaltheatret. Han mottok Kritikerprisen for sin rolle i Den 25. timen (1999), Heddaprisen for rollen som Salieri i Amadeus (2001) og Hedda-nominasjon for regi på De foreldreløse (2011).

Musikk og lyddesign

Nils Martin Larsen

Musikk og lyddesign

Larsen (f. 1986) er komponist, musiker, lyddesigner og musikkprodusent. Av teaterproduksjoner har han komponert musikk til Bienes historie av Maja Lunde (Det Norske Teatret, 2020), DNA av Dennis Kelly (Rogaland Teater, 2019), og Tyngde av Demian Vitanza, (2018). Som filmkomponist har han blant annet produsert musikken til Henrik Martin Dahlsbakkens kommende spillefilm De fredløse. Han har også jobbet med Hanne Rivrud på hennes verk Supressed Shaken Stirred. Han har også jobbet som produsent og musiker for en rekke artister og som den ene halvdelen av popduoen Apothek.

bendik_edited.jpg
terje-stromdahl_miljobilder_foto-oyvind-

Bendik Hovik Kjeldsberg

Kjeldsberg (f. 1991) er trommeslager, komponist og produsent med base i Oslo. Han har studert bachelor i komposisjon og deltidsemnet Live Electronics ved Norges musikkhøgskole i perioden 2010-2016. Siden 2010 har han spilt og turnert i inn- og utland med artister som Pantha Du Prince, Martin Larsen, Bendik og Ivan Ave. Kjeldsbergs komposisjoner varierer fra rene synthesizer-baserte lyder til konseptuelle stykker for skateboard og urbane by-lyder. Han har komponert musikk for teater, kortfilmer og dans.

Foto:  Sara Angelica Spilling

Nils%20Martin%20Larsen_edited.jpg
thomas-ostbye.jpg
simon-boberg-e1538816536126-nx5yz8sdr6md
Yasin foto.jpg

Thomas Østbye

Filmregissør

Simon Boberg

Teaterregissør

Yasin Gyltepe

Lysdesign

Østbye (f. 1979) er dokumentar- og kunstfilmskaper. Filmene hans er ofte knyttet til aktuelle politiske forhold. Østbye driver eget produksjonsselskap og har laget filmer som Imagining Emanuel (2011),  Out of Norway (2014), Human (2009), 17000 Islands (2014) og In your dreams (2005). Han har blitt nominert til og vunnet en rekke norske og internasjonale priser for sine filmer. I tillegg til dokumentarfilm jobber Thomas blant annet med foto og installasjonskunst. For Teater Innlandet var han filmskaper i De elendige,  en co-produksjon med Artilleriet Produksjoner i 2018.

Boberg (f. 1969) er dansk dramatiker, regissør, oversetter og teaterleder. Han var medstifter for Plan – B Teateret og Husets Teater og har vært leder for Festival for ny europæisk dramatikk. Han debuterte i 2002, og har siden regissert en lang rekke skuespill i Danmark, både i egne teatre, og som frilansregissør ved Det kongelige teater, Aarhus teater, Mungo Park, GROB og flere. I 2008 overtok Boberg og Mads Wille Husets Teater, der utviklet de den kunstneriske profilen og opprettholdt et teater med et relevant, tidsriktig og kunstnerisk ambisiøst repertoar. Boberg og Wille mottok Teater1 Prisen i 2007 for sitt arbeid. 

Gyltepe (f. 1982) er scenekunstner og lysdesigner med røtter i det norske og internasjonale scenekunstmiljøet. Han har flere lyssettinger bak seg, blant annet Amadeus for Cape Town International Ballet i Sør Afrika 2017 og Tyngde på Nationaltheateret og Teaterfestivalen i Fjaler 2018. Han har også faste oppdrag som teknisk koordinator på teaterfestivaler rundt om i Norge, har utviklet en rekke nye scenekunstprosjekter siste årene. 

bottom of page