Scenedikt fra det hinsidige om å elske og å miste

På jorda løper menneskene rundt med navlestrengen i hånda som en plugg, i håp om at den kommer til å feste seg i noen andre. Vi prøver å komme under huden, inn i kroppene til hverandre, uten hell. Tyngde handler om forsøket på å nå frem når døden har kommet i veien.

 

I forestillingen taler to stemmer fra det hinsidige: Den ene på vegne av et barn som aldri ble født, den andre på vegne av en avdød mann. Før livets begynnelse, og etter livets slutt. Aktørene på scenen er talerør for disse stemmene, samtidig som de er del av livshistoriene deres. 

 

Gjennom en ti år gammel jente får vi høre om jorden sett fra verdensrommet. Det er en skikkelse et sted i kosmos som snakker. Gjennom skuespiller Terje Strømdahl får vi en monolog fra dødsriket. Strømdahl blir et medium for sin avdøde ektemann som snakker til oss via sitt livs kjærlighet.

 

Historien tar utgangspunkt i det dokumentariske og personlige, men skildrer håp og lengsler som bor i oss alle. Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo, het det i Klassekampens anmeldelse. Forestillingen rammes inn av et elektroakustisk lydlandskap av Nils Martin Larsen og Bendik Kjeldsberg som også spiller live på scenen. Sceneteksten vant Ibsenprisen i 2019. Cornerstone kunne ikke vært stoltere av å bringe forestillingen til Cornerteateret, som åpning av Bergen Dramatikkfestival. 

Omtale

Del av

Bergen Dramatikkfestival

27.-30. august  2020

Cornerteateret

Mer info kommer

Tekst: Demian Vitanza

Regissør: Simon Boberg 

Skuespiller: Terje Strømdahl og Oline Flæte Modalsli

Musikk og lyddesign:

Nils M. Larsen & Bendik Hovik Kjeldsberg 

Scenografi og grafisk materiale: Minutten (Eirik Sæther) 

Lysdesign: Yasin Gyltepe 

Dramaturg: Elin Grinaker 

Produsent: Ingrid Hansen 

Støttet av: Norsk Kulturråd, Nationaltheatret, FFUK, FFLB, og Dramatikkens hus 

Presentert i Bergen av

Cornerstone / Vik & Lie med støtte fra Kulturrådet og Vestland fylke

En kraftanstrengelse av dimensjoner (… )

Tyngde setter seg i kroppen som en eksistensiell klo av sorg og ubehag.

- Victoria Kielland, Klassekampen

 

Vitanza skriver med poetisk kraft og høy kompleksitet om levd og ulevd liv. Språket er stringent, vitalt og billedrikt. Verkets gjennomgående bruk av botaniske referanser skaper en nærmest taktil språkopplevelse. Teksten fanger mangfoldet blant scenetekster i samtidsteatret og forener dem i en høyere enhet.

- Juryens begrunnelse for tildeling av Ibsenprisen

 

Strømdahls monolog (...) driver frem med et nærvær av det sjeldne. Strømdahl viser hvordan man kan bruke stemmen og kroppen til å formidle en historie om skam, kjærlighet, sorg og død. Han oppnår en intens kontakt med publikum…

- Victoria Kielland, Klassekampen

 

Demian Vitanza har åpenbart en særegen evne til å få folk til å åpne seg og by på historier som er viktige, både i kraft av det individuelle og det allmenngyldige. Terje Strømdahls dypt personlige inngang til materialet, i kombinasjon med det overordnete kunstneriske prosjektet, gjør dette til en sjelden forestilling.

- Chris Eriksen, Scenekunst.no

DEMIAN VITANZA

Vitanza (1983) er en norsk forfatter og dramatiker. Han debuterte i 2011 med den kritikerroste romanen Urak, og har senere gitt ut romanen Sub rosa (2014) og skuespillet Londinium (2012), som har blitt oversatt til dansk, fransk og kinesisk. For romanen Dette livet eller det neste (2017) mottok Vitanza Ungdommens kritikerpris og Østfoldungdommens kritikerpris, romanen var også nominert til blant annet P2-lytternes romanpris. Boka er oversatt til engelsk, nederlandsk og tsjekkisk. Som scenekunstner har Vitanza blant annet jobbet med Papirløse fortellinger på Nationaltheatret, og skriveprosjektet Stemmer fra innsiden for fengselsinnsae – og dramatisert Jan Roar Leikvolls roman Songfuglen for Det Norske Teatret. Sceneteksten Tyngde hadde urpremiere på Nationaltheatret høsten 2018, og Vitanza mottok Ibsenprisen 2019 for stykket.

Simon Boberg

Regissør

Boberg (1969) er dansk dramatiker, regissør, oversetter og teaterleder. Han var medstifter for Plan – B Teateret og Husets Teater og har vært leder for Festival for ny europæisk dramatikk. Han debuterte i 2002, og har siden regissert en lang rekke skuespill i Danmark, både i egne teatre, og som frilansregissør ved Det kongelige teater, Aarhus teater, Mungo Park, GROB og flere. I 2008 overtok Boberg og Mads Wille Husets Teater, der utviklet de den kunstneriske profilen og opprettholdt et teater med et relevant, tidsriktig og kunstnerisk ambisiøst repertoar. Boberg og Wille mottok Teater1 Prisen i 2007 for sitt arbeid. Boberg er dedikert til å utvikle ny dramatikk, og har gjort iscenesatte opplesninger av moderne dramatikere i både Danmark, Island, Italia og Frankrike. Som dramatiker har han skrevet syv skuespill, og ved siden av har han jobbet som produksjonsdramaturg og oversetter ved et bredt spekter av danske teatre.

Terje Strømdahl

Skuespiller

Strømdahl (1952) er utdannet ved ved Statens Teaterhøgskole. Han jobber som skuespiller, instruktør, og pedagog ved Teaterhøgskolen i Oslo. Han har spilt på flere av landets største scener, som Nationaltheatret, Torshovteatret, Oslo Nye Teater og Trøndelag Teater, hvor han har hatt flere kritikerroste roller. Han er også kjent fra TV-seriene NRKs Portveien 2, Sorte maske, Rett hjem, og Chez toi. Strømdahl har også hatt regi på forestillingene Babettes gjestebud (2010) og De foreldreløse – Komilab nr. 5 (2011), begge på Nationaltheatret. Han mottok Kritikerprisen for sin rolle i Den 25. timen (1999), Heddaprisen for rollen som Salieri i Amadeus (2001) og Hedda-nominasjon for regi på De foreldreløse (2011).

Yasin Gyltepe

Lysdesign

Yasin er scenekunstner og lysdesigner med røtter i det norske og internasjonale scenekunstmiljøet. Han har flere lyssettinger bak seg, blant annet Amadeus for Cape Town International Ballet i Sør Afrika 2017 og Tyngde på Nationaltheateret og Teaterfestivalen i Fjaler 2018. Han har også faste oppdrag som teknisk koordinator på teaterfestivaler rundt om i Norge, har utviklet en rekke nye scenekunstprosjekter siste årene. 

Cornerstone lys blå-grønnn.png