

Fra myter og tablå til moderne regikunst
Få kjenner utviklingen innen teater- og scenekunst som den toneangivende teaterkritikeren og akademikeren Knut Ove Arntzen. I dette arrangementet samtaler han om sin siste utgivelse: Teater i bevegelse – Fra myter og tablå til moderne regikunst. Boka er en samling artikler, essays og kritiske tekster der Arntzen gir en introduksjon til samtidsteatret i Norge og internasjonalt, samtidig som han trekker linjer tilbake til europeisk teater ved inngangen til det moderne.
Første del av boken tegner en teaterhistorisk skisse av utviklingen fra ritualer og tablå til moderne regi og performance. Andre del gir et nedslag av tendenser ved teatret på 1980- og 1990-tallet i Norge og internasjonalt, gjennom tekster fra teatertidsskriftene 3t og Spillerom. Tredje del viser kritikerens blikk på teaterscenen gjennom et utvalg kritikker hentet fra Norsk Shakespearetidsskrift fra de senere år. Boken er skrevet for et bredere publikum så vel som for scenekunstmiljøet og akademia, og inneholder dessuten et teaterfaglig oppslagsverk med et utvalg av sentrale begreper og teatre. Enten du allerede er en del av teatermiljøet eller ønsker å utforske scenekunstens mangfold og historie, blir dette en inspirerende arena for dialog og refleksjon.
Arrangementet ledes av stipendiat i teatervitenskap Grethe Melbye, og går i forkant av forestillingen Døden i Venezia med kompaniet Ymist. Foredraget er gratis (ta ut din fribillett her), forestillingen kan man kjøe billett til her.

Knut Ove Arntzen er en anerkjent teaterkritiker og akademiker med en lidenskap for scenekunst. Gjennom utallige artikler og kritikker, som spenner fra oppsetninger i Black Box og Teatergarasjen til forestillinger ved Den Nationale Scene og Nationaltheatret, gir han et unikt innblikk i teaterets historie. Han belyser også den internasjonale scenen – fra Berlin til Istanbul – med en innsikt som både scenekunstentusiaster og profesjonelle vil sette pris på.

Grethe Melby er stipendiat i teatervitenskap og arbeider med en monografi om BIT Teatergarasjens historie, med fokus på teatrets retoriske strategier i møte med offentligheten. Hun har bred erfaring innen scenekunstfeltet, blant annet som frilans teaterprodusent og kritiker for Bergens Tidende, Scenekunst.no og Norsk Shakespearetidsskrift. Hun har også vært redaksjonsmedlem i det fagfellevurderte tidsskriftet Teatervitenskapelige studier. Med en bakgrunn fra medievitenskap og retorikk, samt 15 år som lektor, kombinerer hun analytisk innsikt med et sterkt tverrfaglig perspektiv på kunst og scenekunst.