top of page
Brev-grønn-01.jpg

// ISCENESATT LESNING
// SAMTALE
// FEST

Lørdag 9. mars, kl 19:30, 2019
Cornerteateret, Kongesalen

Book gratisbillett her

Av: Athena Farrokhzad
Regi: Kjersti Horn
Skuespiller: Iselin Shumba
Oversettelse: Camara Lundestad Joof og Kristina Leganger Iversen

Samtale med de medvirkende moderert av Idun Vik 

Double-bill med Athena Farrokhzad i Bergen denne kvelden! Del 1 begynner på Litteraturhuset kl 18:00, mens vi står for del 2 på Cornerteateret fra kl 19:30.

Morskap i migrasjonens fotspor

 

En kvinne snakker til sitt ufødte barn om at hun ikke har noen arvegods fra familien, for de måtte flykte fra alt de eide. Men hun har fortellinger, om krigene og slagene som ble kjempet der familien reiste fra. Hun forteller om hvorfor hun må synge vuggesanger på et språk hun ikke behersker, og om den sorgen som er kjærlighetens pris. Hun både håper og frykter at historien skal slutte med barnet:

Om du ikkje forstår kampropa til farmora di kjem ho til å ha kjempa forgjeves. 
Om du ikkje kan songane til tantane dine kjem kampen deira til å ende med deg. 

 

Brev til ei krigarske er et lyrisk drama om graviditet i migrasjonens fotspor, skrevet av den svensk-iranske dramatikeren, poeten og aktivisten Athena Farrokhzad. Med sylskarpe betraktninger om identitet, rasisme og morskap trenger teksten seg inn i kroppen til lytteren. Vi har invitert regissør Kjersti Horn til å iscenesette én del av stykket, som tidligere har blitt gjort som radioteater i Sverige. Teksten er for anledningen oversatt fra svensk til nynorsk av Kristina Leganger Iversen og Camara Lundestad Joof, og fremføres av skuespiller Iselin Shumba.

Barnet mitt, sprellande krigarske, vesle liv på innsida av magen. 
Eg skal fortelje deg om alle som har gått framfor deg. 
Eg skal fortelje om korleis livet ditt høyrer saman med deira. 
Eg skal fortelje om kvifor dei ikkje er her for å ta i mot deg når du kjem. 
Eg skal fortelje om kvifor du får pakker frå andre kontinent. 
Eg skal fortelje om kva murar som held dei som gislar. 
Eg skal fortelje om torg som får oss til å samle oss. 
Eg skal fortelje som sjølvforsvar som ikkje kan straffast. 
Eg skal fortelje om rørsler som forvandlar oss til mange. 
Eg skal fortelje om historia som ikkje skal bli gjentatt. 
Eg skal fortelje om strider som alltid må kjempast. 
Eg skal fortelje om evner som gir etter behov. 
Eg skal fortelje om sigrar som ikkje gjer oss til heltar. 


Etter lesningen inviterer vi til en panelsamtale om ulike ideologiske og estetiske ståsteder i teatret. Hvilket verdensbilde ligger til grunn for Brev til ei krigarske? Har det sammenheng med de formmessige valgene? Hvordan står verket i forhold til regjerende formspråk og perspektiver? Athena Farrokhzad, Kjersti Horn, Kristina Leganger Iversen, Camara Lundestad Joof og Iselin Shumba settes i en samtale, moderert av Idun Vik. 

Brev til ei krigarske består av to ulike deler, og begge vises i Bergen denne kvelden som del av Kvinnefest. Begynn kvelden på Litteraturhuset, og fortsett på Cornerteateret hos oss, så får du med deg alt. Gjør det til en helaften!

PROGRAM 

Del 1, Litteraturhuset

18:20-18:20: Opplesning: Brev til en krigerske, andre del, med Athena Farrokhzad.

18:20-19:00: Samtale med Farrokhzad og Oda Vige Helle

Del 2, Cornerteateret 

19:30 - Dørene åpner: Gratis bobler til de første gjestene, offisiell Cornerstone-åpning

20:00 - Iscenesatt lesning: Brev til ei krigarske, første del, med Iselin Shumba i Kjersti Horns regi

20:30 - Pause

20:45 - Panelsamtale: Virkelighetsforståelser for fall i dagens teater, med Athena Farrokhzad, Kjersti Horn, Camara Lundestad Joof, Iselin Shumba og Kristina Leganger Iversen, moderert av Idun Vik

21:30 - Fest og feiring av kvelden, av Kvinnefest, Cornerteateret, og små og store krigersker

ATHENA.jpg

ATHENA FARROKHZAD

Athena Farrokhzad (1983) er en svensk-iransk dikter, dramatiker og litterær aktivist. Hun debuterte med Vitsvit i 2013 – en diktsamling som har vunnet en rekke priser, og blitt oversatt til en rekke språk. Vitsvit ble dramatisert i 2015 for Radioteater av Saga Gärde og ble satt opp på Unga Klara i Stockholm samme år. Som dramatiker har hun skrevet stykkene Päron og Torget. Et utdrag fra sceneteksten Brev till en krigerska har blitt gjort som radioteater, og en sceneproduksjon av den fulle teksten planlegges i Gøteborg i 2020. Våren 2019 er hun aktuell med Moral ifølge Media  på Nationaltheatret.

MEDVIRKENDE

kjersti-horn_01-2.jpg

KJERSTI HORN

Regi

Kjersti Horn (1977) er teaterregissør, utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun gjort seg bemerket med kritikerroste og prisbelønte oppsetninger, blant annet av Lars Norèn på Nationaltheatret, og av Edouard Louis på Det Norske. Hennes tolkning av Hamlet på Rogaland Teater mottok Heddaprisen 2015 i klassen for årets forestilling. Horn er opptatt av utenforskap, noe hun ofte problematiserer i sin teaterregi, enten hun setter opp klassikere eller nyskrevet dramatikk. I Bergen var hun sist aktuell med Arv og Miljø på DNS. Våren 2019 er hun aktuell med Medea x 2 på Nationaltheatret og Scener fra et ekteskap på Rogaland teater. 

image1.jpeg

ISELIN SHUMBA

Skuespiller

Iselin Shumba (1984) er en norsk skuespiller og billedkunstner, utdannet ved skuespillerlinjen på Kunsthøgskolen i Oslo og ved The Michael Chekhov Institute i New York. Hun har medvirket i flere stykker på Nationaltheatret, blant annet Double Feature og Reisen til julestjernen. Bergenspublikummere har sett henne på Hordaland teater i Eg ringer mine brør av Jonas Hassen Khemiri, som ble nominert til Hedda-prisen for beste ungdomsforestilling. Shumba har også spilt flere roller for film og TV, og er en aktiv samfunnsdebattant.

CAMARA LUNDESTAD JOOF

Oversetter

Camara Lundestad Joof (1988) er en norsk-gambisk scenekunstner, forfatter og oversetter. Det kunstneriske arbeidet hennes er i hovedsak dokumentarisk og tar for seg interseksjonalitet, dekolonialisme og normkritikk. Kritikerrost for debutboka Eg snakkar om det heile tida, som nå skal bearbeideis for scenen. Joof har utviklet flere scenekunstprosjekter i Danmark, og spilt over to hundre forestillinger i Skandinavia med den selvbiografiske soloforestillingen Pavlovs tispe. Husdramatiker på Dramatikkens Hus i 2018-2019.

Kristina-Leganger-Iversen.jpg

KRISTINA LEGANGER IVERSEN

Oversetter

Kristina Leganger Iversen (1989) er forfatter, oversetter, litteraturviter og spaltist. Hun har gitt ut romanen I ringane (2015) og diktboken Hjartemekanikk (2011) på Det norske Samlaget,og har også gjendiktet Medborgar (orig. Citizen) av Claudia Rankine samnen med Camara Lundestad Joof. Iversen disputerte våren 2018 med avhandlingen Når dikta tiltaler nasjonen, der hun undersøkte hvithet, kolonialitet og subjektivitet i sju samtidige, skandinaviske diktbøker. Skriver regelmessig for Klassekampen.

HJB idun vik 01.jpg

IDUN VIK

Samtaleleder

Idun Vik (1985) er utdannet skuespiller ved Guildford School of Acting, og virker utøvende, skapende og som produsent. De siste årene har hun hatt base i Bergen medvirket i  prosjekter som Lykkeparadigmet (konsept/regi/utøver) og Post Capitalistic Auction (utøver/medskaper) på BIT Teatergarasjen, og vært skuespiller på Den Nationale Scene, Hordaland Teater og ulike film- og sceneprosjekter i det fire feltet. Hun jobber også med kommunikasjon for BIT Teatergarasjen, mottar Statens arbeidsstipend 2018-2019, og utgjør den ene halvdelen av Vik & Lie. 

bottom of page