Fordi man kan ikke si hvordan det virkelig er
Jon Fosses «Jeg er vinden» skildrer to mennesker som snakker sammen etter at den ene er død. Den ene valgte å ta sitt eget liv, og den andre søker etter en mening og en årsak for valget. Hvordan håndterer man at noen er borte? Hvordan bearbeider vi det vi ikke forstår?
Stykket tematiserer ensomhet og fellesskap, livsglede og dødsangst, mening og meningsløshet. Det er en refleksjon over forholdet mellom virkelighet og illusjon, språk og mening. - Man prøver å si hvordan noe er, ved å si noe annet, sier den ene. - Fordi man ikke kan si hvordan det virkelig er, svarer den andre.
Forestillingen produseres av Agder Nye Teater som har markert seg med en rekke egenproduserte forestillinger og teaterlaboratorierer i Arendal i tillegg til turnévirksomhet rundt om i Sør-Norge. Deres versjon av «Jeg er vinden» hadde premiere i Kulturkjerka i Arendal 2. august i regi av Magnus Sparsaas, med skuespillere som gjør teksten på henholdsvis dansk og bokmål. På Bergen Dramatikkfestival presenteres forestillingen i en nedstrippet versjon, i den helt spesielle Tårnsalen på Universitetsmuseet.
Omtale
Agder Nye Teater har utmerka seg med uredde, nytenkande framsyningar.
...skilet mellom draum og røynd vert viska ut. Den eine er framleis død, men Den andre får spørja, og Den eine freistar svara.
Eg likar at den etterlate får ta plass, får rasa og ropa og fortvila, får vera valdsam når ho treng det. Slik får konsekvensane av sjølvdrapet størst plass. Ein sterk og rivande slutt stadfester dette. Slik kjennest «Jeg er vinden» fresande frigjerande på vegner av den som står att.
«Jeg er vinden» er symbolsk, rasande og håpefull på same tid.
– Karen Frøsland Nystøl, NRK
Gjestespill
Bergen Dramatikkfestival
31. aug 2024, kl 17:00 - 18:30
1. sept 2024, kl 15:00 - 16:30
Naturhistorisk Museum, Tårnsalen
Varighet: 90 min
Kreditter
Tekst: Jon Fosse
Regi: Magnus Sparsaas
Skuespillere: Sunniva Du Mond Nordal og Laura Spottag Fog
Scenografi: Amalie Larsen
Lysdesign: Ingeborg Staxrud Olerud
Lyddesign: Jørgen Iden Tveit
Koreografi: Kristin Ryg Helgebostad
Dramaturg: Stine R. Svellingen
Produsent: Theis Irgens
Forestillingsfoto: Simen Diserud Thonrnquist
Forlag: Colombine
Grafisk design: Carl Lützen
Jon Fosse (f. 1959) regnes som en av vår tids største forfattere og dramatikere. Han er oversatt til over 50 språk og skuespillene hans settes opp over hele verden. Fosse har mottatt en rekke priser i inn og utland, og i 2023 vant han den gjeveste av dem alle, Nobelprisen i Litteratur. Han skrev sitt første dramatiske verk «Nokon kjem til å kome» i 1992, og har siden skrevet over 40 teaterstykker. Det første stykket som ble oppført var «Og aldri skal vi skiljast» på Den Nationale Scene i 1994. Fosse er en mester i å finne de minste enhetene for nødvendig språk og koder mellom mennesker i avgjørende situasjoner. Nobeljuryen fremhevet hans «nyskapende dramatikk og prosa som gjev stemme til det useielege». Fosse har også skrevet en rekke romaner, dikt, barnelitteratur og essay, og har oversatt og gjenfortalt flere klassiske verk.
Magnus Sparsaas (f. 1992) er utdannet med en BA i regi fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han bor og virker i Arendal hvor han jobber for å bygge opp et scenekunstmiljø i byen og regionen. Sparsaas engasjeres av å lage teater der teater ikke er laget før og vise nyskapende og eksperimentelt teater også til de som ikke ser så alt for mye av det til vanlig. Hans forestillinger har bl.a. blitt vist på Den Nationale Scene, Nationaltheatret, Kilden, Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival m.m.
Sunniva Du Mond Nordal (f. 1993) er skuespiller utdannet fra KHIO (2015-2018) og Musikkteaterhøyskolen (2014-2015). Hun er ansatt ved Trøndelag Teater, der hun for tiden er aktuell som «Lena» i «Så som i himmelen, Størst av alt er kjærligheten». Sunniva har tidligere vært ansatt ved Teater Innlandet (2019-2022) hvor hun bl.a. medvirket i Karons sandkasse av Torkil Sandsund som vant Heddapris for beste barneforestilling i 2022. I 2019 var hun å se i Simen Formoe Hays «Sett bagen fra deg” ved Brageteatret og i Tyra Tønnessens «Ulven» på Nationaltheatret. Sunniva har og medvirket i ulike kortfilmer, samt hatt gjesteroller i bl.a. «Hvite gutter» og «Norskish». Hun gjør også voicing og er ansatt som innleser hos NLB.
Laura Spottag Fog er en dansk skuespiller og skapende utøver utdannet med en BA i skuespill fra Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Hun er fasinert av dagsdrømmer og eskapisme og er i sin kunst inspirert av fanfiction og objektteater. Hun arbeider både i Danmark og Norge og har tidligere gjestet Agder Nye Teater i forestillingen «Tyngde». Hun jobber som danser og kunstnerisk samarbeidspartner på «Psychedelic Cave» ledet av koreograf og danser Mia Habib. I Danmark har hun vært medinstruktør/medutvikler og utøver i Anne Elmholts performative installasjonsverk «It Borders On» og skuespiller i «Blomster og Svin» av Linnea Langfjord». Laura skal i 2025 være med på «Hvordan kan en vannmann leve uten hjerne?» skrevet av Lin Melkane, på Blaagaard Teater i København.
Agder Nye Teater (ANT) er et teater- og scenekunstkollektiv med base i Arendal. De arbeider for å lage, vise og spre scenekunst fra Agder og videre ut i landet. ANT tror på at kunst og samfunnsengasjement forsterker hverandre gjensidig og arbeider for å bli en lokalt forankret kulturinstitusjon. De jobber med å lage eksperimenterende og åpne forestillinger basert på nyskrevet dramatikk for et bredt publikum. Samarbeid med gjestende scenekunstnere fra en bredde av bakgrunner og fagfelt oppstår ut fra et behov for kollektivt arbeid og erfaringsutveksling.