top of page
Odalen-blå-01.jpg

// ARBEIDSVISNING
// SAMTALE

Torsdag 21. mars, kl 19:00, 2019 
Cornerteateret, Søylesalen

Gratis inngang

Tekst, konsept, utøver: Eirik Willyson
Lyd, konsept, utøver: Martin Langlie

Dramaturg: Elin Grinaker

Støttet av: Dramatikkens hus og Norsk kulturråd

Samtale ledet av Marit Eikemo

Metafiksjon og uoppfylte drømmer

Odalen er en monolog om arbeidet med å skrive romanen Odalen. Romanen handler om et ungt kjærestepar som skal ta en fem år lang pause i forholdet for å gi seg sjøl anledning til å utvikle seg fullstendig på egne premisser, inntil de elskende skal møtes igjen og forhåpentlig ha et bedre grunnlag for å være hverandres livsledsagere. Skrivearbeidet, med alt det innebærer av isolasjon og kvaler, tærer på forfatterens forhold til kjæresten, som er skuespiller ved Grusomhetens teater.

 

Monologen framføres av scenekunstduoen WILLYLIE, som består av dramatiker Eirik Willyson og musiker Martin Langlie. Perspektivet skifter mellom nåsituasjonen, tida romanen ble skrevet i, og selve romanteksten. Scenekarakteren forteller om noe som har skjedd, eller rettere, ikke skjedd, et prosjekt som ikke er realisert og en drøm som ikke er oppfylt. Han dveler ved fortida, tviholder på fortellingen om en person og en romankarakter som er intenst opptatt av sin umulige framtid.

På scenen er et mikrofonstativ, noen trommer og en modulærsynth. Monologen framføres for det meste som en strøm av ord i høyt tempo, noen ganger overdøvet og andre ganger underbygget av lyden, som markerer overganger mellom ulike tidsplan og mellom monolog og romantekst.

Forestillingen har ennå ikke hatt urpremiere, og Cornerstone er glade for å presentere et utdrag fra arbeidet som pågår.

Nei, vent litt. Ett ord sletta jeg ikke. Det første ordet jeg hadde skrivi: Odalen. Det var tittelen. Romanen skulle hete Odalen. Men den skulle ikke handle om Odalen, den skulle handle om hovedpersonen, som bodde der, mer eller mindre frivillig. Romaner handler ikke om geografiske områder, de handler om folk, har jeg skjønt. Men hvorfor skulle romanen hete det samme som stedet jeg kommer fra, og hvorfor skulle jeg plassere hovedpersonen min i samme miljø som jeg hadde vært klistra fast til gjennom oppveksten? Er det noe den norske litterære offentligheten ikke trenger, tenkte jeg mens jeg satt på soverommet i Grønlandsleiret og stirra på det lille utkastet til en romanåpning, så er det enda en debutroman av en forholdsvis ung mann som forteller om dette med å vokse opp et sted ute på landsbygda og lengte etter noe helt annet, noe han føler han er ment for, men foreløpig sliter litt med å formulere, og enhver oppegående leser skjønner at debutanten egentlig bare har skrivi om seg sjøl, og at denne lengselen både han og hovedpersonen hans sliter litt med å formulere, er en fullstendig prosaisk lengsel etter oppmerksomhet og anerkjennelse, en lengsel romanen hans skal oppfylle så snart han bare får skrivi den ferdig.

Etter visningen inviterer vi til kunstnersamtale med Willyson og Langlie ledet av Marit Eikemo, med fokus på ulike former for metafiksjon.

eirik.jpg

EIRIK WILLYSON

Eirik Willyson er dramatiker og utøver. Han har siden 2013 jobbet tett med regissør og skuespiller Hildur Kristinsdottir og skrevet tekst til forestillingene Til fyret (2013) og Forbrytelse og straff (2015) samt Synkehull (2017), der han også var utøver. I 2017 ga Willyson ut EP-en A Capella Punk, en del av en soloperformance med samme navn, vist på bl.a. Black Box Teater og Nasjonalmuseet. Willyson mottar statens kunstnerstipend for dramatikere i 2018.

MEDVIRKENDE

Granittrock_2010-09-04_-_Martin_Langlie_

MARTIN LANGLIE

Musiker

Martin Langlie er musiker, komponist og lyddesigner. Som trommeslager har han spilt med blant annet Valkyrien Allstars, Gåte, Erik Bye, Hanne Hukkelberg, Susanne Sundfør, Odd Nordstoga og Stein Torleif Bjella. Han jobber parallelt med teater og ble i 2016 nominert til Hedda-pris som lyddesigner for samarbeid med Goksøyr & Martens på forestillingen Fri. Andre samarbeid i senere tid inkluderer Susie Wang (Mumiebrun, The Hum, Return of the problem), Eirik Fauske (Unter Eis) og Holm/Falch (Draum om Våren). 

MARIT EIKEMO.jpg

MARIT EIKEMO

Samtaleleder

Marit Eikemo er forfatter, poet, redaktør og daglig leder for Cornerteateret i Bergen. Hun debuterte i 1999 med intervjuboka Her, no. Møte med unge menneske, og hennes første roman, Mellom oss sagt, kom i 2006. Siden har hun utgitt en essaysamling og fire romaner, inkludert den kritikerroste Gratis og uforpliktande verdivurdering fra 2018. Eikemo har mottatt en rekke priser og nominasjoner for arbeidet sitt, blant annet Nynorsk Litteraturpris i 2011 og Amalie Skram-prisen i 2017. 

bottom of page