Cecilie Løveid setter det mannlige geniet på plass
Cecilie Løveids nye scenetekst i emning går i dialog med 100-årsjubilanten Jens Bjørneboe og hans berømte stykke om håndhygienens far, Semmelweis. Med referanser til en rekke ulike skikkelser, overbevisninger og hendelser fra teater og samfunn, pendler teksten mellom vår egen tid, 1968 og 1850-tallets sentral-Europa. Vi inviteres inn i Løveids undersøkelse av Bjørneboe og stykket Semmelweis, av legender og fakta. Teksten ligner umiskjennelig på et essay, men underveis kastes sjangerkonvensjoner opp i luften og vi får servert saklige og usaklige partier, tankerekker og scener der dramatikeren har skrevet seg selv inn i dialog med både Jens Bjørneboe og dokufiksjonelle karakterer. Løveids stemme er sterkt tilstede gjennom hele stykket, og harselerer, hedrer og utfordrer Bjørneboes status, motiver og prestasjoner.
Visningen vi får se på Bergen Dramatikkfestival er resultat av et fem dagers verksted ledet an av Mari Kjeldstadli som tidligere i år gjorde stor suksess med oppsetningen av Bjørneboes Jonas på Kilden teater i Kristiansand. Det er en ære for Cornerstone å ha Norges store dramatikerdronning på programmet, som helt siden begynnelsen av sitt virke tidlig på 1970-tallet har vært en banebryter i sin utforskning av hva dramatikk er og kan være. Verkstedet og visningen er muliggjort med støtte fra Dramatikkens hus.
VERSTEDSVINING
30. aug 2020 kl 13:00
Cornerteateret, Kongesalen
120/75kr
Bergen Dramatikkfestival
Les mer om bakgrunnen for prosjektet her:
Cecilie Løveid om SEMMELWEIS.MATERIALE
CECILIE LØVEID
Dramatiker
Cecilie Løveid (f. 1951) er en av våre mest spilte samtidsdramatikere, og regnes som en av de betydeligste lyrikerne i norsk litteratur. Ved siden av Jon Fosse er hun den norske samtidsdramatikeren som er oftest spilt i utlandet. Løveid har mottatt en lang rekke priser for sitt forfatterskap, og har vunnet den nasjonale Ibsenprisen hele tre ganger; i 1999 for stykket Østerrike, i 2014 for Visning, og i 2017 for VÅR ÆRE/VÅR MAKT som hun sammen med Tore Vagn Lid også fikk tildelt Heddapris for beste scenetekst. For hennes siste diktsamling Vandreutstillinger fikk hun både Kritikerpris og Bragepris, og nylig ble hun tildelt Triztan Vindtorn poesipris.
Foto: Helge Skodvin
MARI VATNE KJELDSTADLI
Regissør
Mari Kjeldstadli (f. 1979) arbeider som frilans regissør, er dramaturg ved Nationaltheatret og sitter i redaksjonsrådet for forlaget H/O/F. Hun hadde nylig regi på Jonas på Kilden teater som fikk strålende kritikker. Høsten 2019 satt hun opp Åpenbaringen av Mattias Andersson på Rogaland teater, som også ble svært godt mottatt av publikum og kritikere. Hun har tidligere jobbet som regissør ved blant annet Nationaltheatret, Akershus Teater, Dramatikkens hus, Norsk Dramatikkfestival og Møllebyen litteraturfestival, og som dramaturg for flere teatre i Norge, Sverige og England.
LIV BERNHOFT OSA
Skuespiller
Liv Bernhoft Osa (f. 1957) er utdannet ved Statens teaterhøyskole, og har siden 1979 vært ansatt ved Nationaltheatret. Der har hun blant annet medvirket i forestillinger som Kunsten å falle, Fortrolige samtaler, Kirsebærhaven, Forbrytelse og straff, Bygmester Solness med mer. Liv har også spilt hovedrollen i Cecilie Løveids stykke Visning, som fikk Kritikerprisen i 2014. Hun har arbeidet ved Riksteatret, Den Nationale Scene, Det Norske Teatret, Oslo Nye Teater og Fjernsynsteatret, og hatt roller i filmer og serier som Uno, Jul på Månetoppen, og Pyromanen (2016) som hun mottok Kanonprisen for i 2017.
I 2011 ble Liv hedret med Heddaprisen for sin tolkning av Fru Fåttnok i Uskyld og i 2016 mottok hun Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller.
MEDVIRKENDE
IDUN VIK
Skuespiller
Idun Vik (f. 1985) er utdannet skuespiller ved Guildford School of Acting, og virker utøvende, skapende og som produsent. De siste årene har hun hatt base i Bergen, og jobbet for og med bl.a. BIT Teatergarasjen, Den Nationale Scene, Cornerteateret og en rekke prosjekter i det frie feltet. Idun er initiativtaker til Cornerstone og Bergen Dramatikkfestival, og har også medvirket og utviklet prosjekter som Illusjoner, Post Capitalistic Auction, Lykkeparadigmet, MusikalDIGG, spilt roller på Den Nationale Scene m.m. Idun mottar Statens arbeidsstipend for yngre kunstnere, og utgjør den ene halvdelen av Vik & Lie.
SVERRE BREIVIK
Skuespiller
Sverre Breivik (f. 1993) er utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen, KHIO, 2013-2016. Etter endt utdannelse har han jobbet på Den Nationale Scene hvor han blant annet har medvirket i Hamlet, Spellemann på taket og er nå i gang med siste runde av Vigdis Hjorts Arv og Miljø. Høsten 2019 dro han på Riksteaterturné med Romeo og Julie i regi av Sigrid Strøm Reibo, og etter et lite opphold ved Nationaltheatret er han glad for å komme tilbake til regn og fjell, og en litt annerledes teaterhøst. Ved siden av skuespilleryrket har Sverre musikkprosjektet Metteson og leter stadig etter flere ben å stå på. Han sier selv at målet er å bli en edderkopp!