– Flerstemt fortelling om en tilværelse på bristepunktet

I Mørke – fienden i oss møter vi mennesker som lever tilsynelatende harmoniske liv, som kjører el-bil og bor i de nydeligste hus, men som likevel plages av en tiltagende uro. En tilværelse der lyset til en hver tid tynges av et underliggende mørke. Mens de voksne prøver å vekslesvis blåse ut og undertrykke sine ulike kvaler, forsvinner barna i en lek i skogen, jegerne går på jakt, og sprekken i fjellet blir stadig større. I stykkets behandling av tidløse eksistensielle spørsmål, aner man et ekko fra de store klassikerne. Samtidig presser vår egen tid seg på med hentydninger til et klima i krise og en velstand som umulig kan vedvare. 


Mørke – fienden i oss er en hybrid av ulike stemmer, scener og situasjoner. Kjappe filmatiske dialoger, episke monologer, poetiske bilder og litterære partier er vevd sammen på en måte der kontrastene både utfyller og bryter mot hverandre. Det er et kollektivt verk skrevet av Kristin Eìriksdottìr, Gianluca Iumiento, Tale Næss, Sigbjørn Skåden og Albert Ostermaier, med Tale Næss som headwriter og prosessansvarlig. Stykket er en av vinnertekstene fra Cornerstones åpne utlysning til Bergen Dramatikkfestival, og presenteres i en iscenesettelse regissert av Ingrid Askvik. 

URFREMFØRING

28. august 2020 kl 19:30

Cornerteateret, Kongesalen

Bergen Dramatikkfestival

MEDVIRKENDE

Tale Næss

Headwriter, prosessansvarlig og dramaturg

Tale Næss (f.1969) er en prisbelønt forfatter, dramaturg og dramatiker. Hun skriver for scenen, radio og film, og gjerne i tverrkunstneriske konstellasjoner. En fascinasjon for stemmen er sentral i det hun gjør. Hennes stykker har blitt satt opp nasjonalt og internasjonalt. I dag er hun PHD-stipendiat i scenetekst på Kunsthøgskolen i Oslo og medlem av scenekunst-kollektivet STATEX, som produserer forestillinger og turnerer nasjonalt og internasjonalt. Næss er i disse dager aktuell med en serie dramatiske installasjoner under headingen City Dwellers. En digital og interaktiv versjon av City Dwellers, City Dwellers # 8 ble vist under Vårskjermfest 2. mai 2020.

 

Foto: Trond Peter Stamsø Munch

Kristín Eiríksdóttir

Dramatiker

Kristín Eiríksdóttir (f. 1981) er en forfatter, poet og dramatiker fra Island. Hun debuterte med diktsamlingen Kjötbærinn i 2004, og med novellesamlingen Doris deyr i 2010 og Hvítfeld – fjölskyldusaga i 2012 befestet hun seg som en av Islands nye, mest lovende forfattere.  Eiríksdóttirs første teaterstykke Karma fyrir fugla hadde premiere februar 2013 på Islands Nasjonalteater, og på byteateret Borgarleikhúsi har hun også satt opp stykkene Skrida (2013) og Hystory (2015). Eiríksdóttirs dikt og noveller er oversatt til dansk, engelsk og tysk. Romanen Ýmislegt vant i 2017 den Islandske Litteraturprisen og 2018 Islandske kvinners Litteraturpris Fjöruverðlaunin. Ýmislegt var også nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2019.

Foto: Saga Sigurðardóttir

Sigbjørn Skåden

Dramatiker

Sigbjørn Skåden (f. 1976) er en samisk forfatter bosatt i Tromsø, men opprinnelig fra Skånland. Han debuterte med det episke langdiktet Skuovvadeddjiid gonagas i 2004. For dette ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris, og i 2007 kom boka på norsk med tittelen Skomakernes konge. Skåden har vært ungkunstner på urfolkfestivalen Riddu Riddu og prologforfatter for Festspillene i Nord-Norge. Han har skrevet tre romaner, en diktsamling og en barnebok, og har vært tekstforfatter på flere tverrkunstneriske prosjekter. For romanen Våke over dem som sover ble han nominert til P2-lytternes romanpris og vant også Havmannprisen i 2014. Skådens nyeste bok heter Fugl og kom ut i 2019.

Foto: Tanya Busse

Gianluca Iumiento

Dramatiker

Gianluca Iumiento (f. 1983) er skuespiller, regissør, dramatiker og pedagog fra Italia. Iumiento tok sin skuespillerutdannelse ved den statlige filmskolen Centro Sperimentale di Cinematografia i Roma. Siden 2000 har han jobbet som skuespiller og regissør ved flere tv- og film-produksjoner og institusjonsteatre. Han debuterte som skuespiller i 2004 med stykket A Language of Their Own, og har spilt roller ved blant annet Piccolo Teatro i Milano, Teatro Belli i Roma og Teatro dell'Unione i Viterbo. Iumiento har utviklet en egen tilnærming til skuespill, The Interaction Technique, som han underviser i, og han har jobbet som førsteamanuensis og fagansvarlig for skuespillerutdanningen ved KHiO i periode 2012 - 2018. Iumiento har også jobbet ved Det Norske Teater, Trøndelag Teater, Kilden Teater, Dramatikkens hus, Westerdals og flere internasjonale teatre. Han har etablert og kuratert to skuespillerfestivaler; Metodi Festival i Italia og Oslo International Acting Festival i Norge.

Foto: Trøndelag Teater

Albert Ostermaier

Dramatiker

Albert Ostermaier (f. 1967) er en forfatter, poet og samtidsdramatiker fra München. Han har vunnet en rekke priser, og allerede i 1995 mottok han PEN Liechtenstein Poetry Prize for diktsamlingen Herz Vers Sagen. Siden har han mottatt blant annet Kleistprisen i 2003, Bertolt Brecht-prisen i 2010 og Die Welt’s litteraturpris i 2011. Ostermaier hadde sin teaterdebut med stykket Zwischen zwei Feuern. Tollertopographie  på Marstall Theatre Bayerisches Staatsschauspiel i 1995. Siden har han skrevet en rekke skuespill, og flere av dem er regissert av regissører som Andrea Breth, Lars Ole Walburg og Martin Kušej. Stykkene hans har blitt vist på flere av de store teatrene i Tyskland, i Mannheim, Hannover, Hamburg, München og på Burgteater i Wien i Østerrike. Ostermaier har oppnådd stor anseelse som kunstnerisk leder av forskjellige festivaler, inkludert kuratering av Thomas Bernhard-festivalen Disturbances i Goldegg / Østerrike.  I 2019 utkom hans siste diktsamling Über die Lippen.

Foto: M. Lengemann

Ingrid Askvik

Regissør

Ingrid Askvik (f. 1985) tok avgangseksamen i teaterregi i 2015 ved teaterhøgskolen i Amsterdam, Amsterdamse hogeschool van der Kunsten. Ingrids arbeid er i sin kjerne interdisiplinært. Høsten 2018 hadde hun premiere på kammeroperaen Madam Koo av komponist Meric Artac i Amsterdam, og hun laget også SKVULP, en objekt-opera for babyer på DNS sammen med komponist Felipe Noriega. Felipe og Ingrid utvikler nå et nytt musikkteaterverk for Teateret Vårt avd. Ålesund og skal også iscenesette Tonje Dreyer Sellevolls ferske tekst Brottsjø for Unge Viken Teater. Sammen med scenograf og musiker Matias Askvik har Ingrid initiert klimatriologien, og første forestilling, SKOG, med tekster av Kristofer Grønskag hadde premiere i en tømmerstue på Hadeland april 2019. For tiden jobber hun med sanger og komponist Bodil Lunde Rørtveits nye soloforestilling Røyst (co-prod Vestnorske teater), og med Vokalensemblet Tabula Rasa/komponist Else Storesund. Mottaker av Statens kunstnerstipend for sceneinstruktører 2020. 

DAVID ALRÆK

Videoregissør

David Alræk (f. 1983) er filmregissør utdannet fra Høyskolen i Lillehammer. Han har laget flere filmer for nasjonale tv-kanaler. Filmene hans er vist på filmfestivaler i inn- og utland. Han har de siste årene arbeid med multidisiplinære arbeider hvor han ofte har arbeidet med video i kombinasjon med scenekunst. David mottok prisen for Årets talent på BIFF 2016 hvor filmen hans Til Månen med Bestefar ble vist. Filmen fikk også pris for Beste mellomlange dokumentarfilm, samt Publikumsprisen under Den Norske dokumentarfilmfestivalen 2017. David mottok statens kunstnerstipends diversestipend for filmkunstnere i 2017, samt Bergen kommunes kulturstipend for 2017.

LISE RISOM OLSEN

Skuespiller

Lise Risom Olsen (f.1979) er en norsk skuespiller som jobber både for scene, film og tv. Hun bodde lenge i Bergen hvor hun etablerte teatergruppen NONcompany. Kompaniet hadde sist premiere på forestillingen «MAKT - an amateur night at Capitol Hill» i januar 2020, et en-kvinnes stykke om makt. Lise spiller og har skrevet teksten. For tiden er hun bosatt i Berlin hvor hun blant annet var i ensemblet ved Schaubühne et par år og har spilt i flere film og tv produksjoner i Tyskland og internasjonalt som The Innocents - Netflix UK og Gidseltagningen 2 - SAM productions DK. Hun spiller også videre på Schaubühne som gjest.

SIGMUND NJØS HOVIND

Skuespiller

Sigmund Njøs Hovind (f.1986) er utdannet skuespiller fra Högskolan för scen och musik ved Göteborgs universitet 2008-2011. Han hadde sin profesjonelle debut på Göteborgs Stadsteater og medvirket i filmproduksjoner som Mordene i Fjällbacka: Tyskerungen og Det moderna prosjektet før han flyttet hjem til Norge. Siden 2013 har han hatt base i Bergen og i all hovedsak jobbet på Den Nationale Scene, med enkelte oppdrag på andre teatre eller filmet tv-serier, kortfilmer og filmer. På DNS har han bl.a. vært å se i Kong Lear (2014), Vår ære/Vår makt (2016) og Vildanden (2018). Han har turnert med og spilt sin egen monolog Vem är jag? jevnlig mellom 2011-2018. For tiden utvikler han en ny monolog om sorg og sorgarbeid.

RAYMOND CORRADO KNUTSEN

Skuespiller

Raymond Corrado Knutsen (f. 1985) er en norsk/amerikansk skuespiller utdannet ved Actors Studio i New York. Etter endt utdanning har har gjort en rekke oppdrag i USA som for eksempel off-Broadway (HERE Arts, Gibney Dance), regionalt i New York (Players of Utica) og mindre roller på amerikansk TV (Discovery ID, History Channel). Hjemme i Norge har han gjort ulike prosjekter innen film og TV, blant annet som gjest i en episode av Aber Bergen. I 2020 arbeider Raymond med preproduksjon på sin første spillefilm, DØDS i samarbeid med sitt amerikanske kompani GirlSoup. I tillegg har han en deltidsstilling ved Høgskolen i Volda, seksjon for Drama og Teater,  hvor han underviser i blant annet grunnleggende skuespillerteknikk, og spill for kamera og teaterproduksjon

SIV TORIN KNUDSEN PETERSEN

Skuespiller

Siv Torin Knudsen Petersen (f.1983) er skuespiller fra Bergen. Siden 2005 har hun figurert i en rekke film og tv-produksjoner. Nylig kunne vi se henne i advokatserien Aber Bergen på TV3, og i komi-serien Ingen Retur utviklet av Ina Therese Lerner Grevstad. Hun har også ved flere anledninger gjestet den bergenske performancegruppen Walk of Shame. I tillegg til å være skuespiller er Siv aktiv som musiker, blant annet i bandprosjektet KVIT SKIT:. Hun har master i dramapedagogikk fra Høgskolen i Bergen og filmstudier fra London, og holder regelmessig workshops og arbeider som veileder. Den siste tiden har hun skrevet, regissert og fremført teater-i-undervisningsprogrammet Trixing og Mixing. 

Foto:  Kieran Kolle.

VIBEKE FLESLAND HAVRE

Skuespiller

Vibeke Flesland Havre (f.1974) er utdannet skuespiller fra Arts Educational School of Acting i London (2000-2003). Hun har jobbet med en rekke forskjellige teaterkompanier i England, Spania, USA og Norge. Fra 2009-2013 var hun ansatt som skuespiller ved Den Nationale Scene i Bergen, fra 2013-2014 jobbet hun som skuespiller ved Teateret Vårt i Molde og fra

2014 - 2016 jobbet hun som skuespiller, dramatiker og regissør ved Akershus Teater. For tiden jobber hun som frilans skuespiller, dramatiker og regissør. Hun har satt opp en rekke forestillinger både på etablerte scener og i det frie feltet. Høsten 2015 mottok hun Pernillestatuetten for sitt kunstnerskap, både som skuespiller og regissør.

Cornerstone lys blå-grønnn.png