

Historier om å måtte vite, men ville glemme
TIDEN UTEN BØKER tar deg tett på historier fra et land som før var underlagt diktatur. Nå er demokratiet tilbake, men etterdønningene herjer fortsatt i kroppene til befolkningen. Hva kan man fortelle? Hva er det best å holde kjeft om? Hvem har rett til å spørre, og er det greit å ikke svare? Hvordan lever man med et slikt nasjonalt traume? Det finnes et shoppingsenter som tidligere var fengsel og en ny generasjon som ikke aner noe om det. Det fins foreldre som vil gi barna sine lykkelige liv uten å være enige om hvordan, og det fins barn som vil forstå hvorfor foreldrene aldri snakker om hvordan de egentlig har det.
Med politisk nerve og poetisk kraft går TIDEN UTEN BØKER inn i de mellommenneskelige følgene av krig og konflikt. Stykket undersøker hvordan fortiden kommer til syne her og nå, og hvem som har rett til å eie et minne. Med utgangspunkt i intervjuer med tidligere politiske fanger og deres familier, gir forestillingen en tankevekkende og vakker skildring av skjebner av vår tid. Det er problemstillinger som er aktuelle i alle verdenshjørner, og teater som strekker seg langt utover scenerommets vegger.
TIDEN UTEN BØKER hadde urpremiere i Montevideo i Uruguay i 2018, og norgespremiere i Kulturkirken Jakob i januar 2020. Cornerstone skulle opprinnelig presentere forestillingen på Cornerteateret i mars 2020, men grunnet Covid-19 situasjonen måtte arrangementet utsettes. Ny spilledato er nå lagt til februar 2022.
Les mer om bakgrunnen for prosjektet i denne samtalen mellom dramatiker/regissør Lene Therese Teigen og dramaturg Elin Grinaker: Hvem tar makt over historiefortellingen?
NYE DATOER:
Lør 19. feb 2022 kl 15:00
Søn 20. feb 2022 kl 13:00
Søn 20. feb 2022 kl 17:00
Cornerteateret, Kongesalen
Billetter: 250/200 kr
Varighet: 75 minutter
Presseklipp
– Liten perle med hjerte og hjerne
– Dramatiker Lene Therese Teigen mestrer å kombinere det poetiske og politiske virkningsfullt
– Teksten er fragmentert og nyansert, full av symbolbruk og fine vendinger om blant annet det å vente, frihet og kjærlighet
– «Tiden uten bøker» beveger seg gjennom mange sinnsstemninger og ulike situasjoner. Grunnen til at forestillingen er så vellykket i all sin enkelhet, er skuespillernes mange nyanser i spillet, og de mange ulike innfallsvinklene til tematikken. De klarer å levendegjøre mange personer på et avkledd og enkelt vis, og viser effektivt hvordan traumer i hverdagslivet kan gå i arv.
– Vellykket sosialt bevisst teater om fravær av frihet.
Kreditter
Scenetekst og regi: Lene Therese Teigen | Skuespillere: Sofia Knudsen Estifanos, Inga Ibsdotter Lilleaas, Tiril Pharo, Terje Ranes | Lysdesign: Inger Johanne Byhring | Musikk: Tov Ramstad og Django Novo. Bearbeidelse og tilretteleggelse: Tov Ramstad| Dramaturg: Elin Grinaker | Produsent: House of Stories | Samarbeidspartnere: Kulturkirken Jakob og Grenland Friteater | Støttet av: Fritt Ord, Fond for Lyd og Bilde, FFUK, Norsk Kulturråd og Oslo Kommune | Presentert i Bergen av Cornerstone / Vik & Lie.
Uroppsetningen i Montevideo ble regissert av Cecilia Caballero Jeske og ble vist kontinuerlig i halvannet år, og ble tildelt Florencio-prisen for beste ensemble 2018. Sceneteksten er utgitt på Transit Forlag med essayet Drivkraft som etterord. Den er også utgitt på engelsk av Oberon Books i en antologi med norske stykker oversatt av Neil Howard. TIDEN UTEN BØKER er videre oversatt til spansk, engelsk og indonesisk, og er planlagt produsert i Zimbabwe og Indonesia. Det lages dokumentarfilm om tilblivelsen av prosjektet, regissert av Elin Moe, med Oscar Estevez som medregissør.
Produksjonsbilder
Foto: Ulf Breistrand/ Torunn Eikanger

LENE THERESE TEIGEN
Teigens dramatikk er spilt på scener i hele verden, og hun har gjennom 25 år utgitt flere scenetekster, fire romaner, og regissert en rekke teaterstykker, samt radioteater og film.Som regissør er hun kjent for utstrakt bruk av visuelle og auditive virkemidler, og har vært engasjert ved Teater Ibsen, Teater Innlandet, Den Nationale Scene og NRK Radioteatret i tillegg til arbeid med sitt eget produksjonsselskap House of Stories. Forestillingen Medealand ved DNS mottok årets scenekunstpris fra Natt og Dag i 2014. Hun er for tiden aktuell med romanen om Tulla Larsen, om Edvard Munchs forlovede og modell – boken ble utgitt i midten av november og er også er utgangspunkt for et scenekunstprosjekt i utvikling. Andre aktuelle prosjekter inkluderer Livia’s Room som skal produseres i 2021 med samarbeidspartnere fra Norge, Sverige, Island og Italia. (www.houseofstories.no)
MEDVIRKENDE

Sofia Knudsen Estifanos
Skuespiller
Estifanos er skuespiller og slampoet fra Lillestrøm, utdannet ved Nordic Black Theatre og Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag. Hun har gjort roller for Barnerteateret vårt, Tigerstadsteateret og Teater Winther, i tillegg til å spille i egne prosjekter med Camping-kompaniet som turnerer hver sommer. Hun debuterte med den selvskrevne slampoesiteaterforestillinga På vei mot no’ innmari ålreit på Torshovteateret i forbindelse med SPKRBOX-festivalen i 2016. Året etter var hun del av det norske laget som vant svensk mesterskap i lag-slam. Hun har også vært eventyrforteller med Oslofilharmonien, og programleder i Barne-TV på NRK.

Inga Ibsdotter Lilleaas
Skuespiller
Lilleaas ble uteksaminert fra Nord Universitet i 2014 og har siden det medvirket i flere film-,TV og teaterproduksjoner. Sentrale prosjekter inkluderer spillefilmen Kvinner i for store herreskjorter, Rett Vest, Unge Lovende og monologforestillingen En jente er en halvferdig ting. Det siste året har hun turnert med Brageteatrets forestilling Nå er du Gud igjen, spilt i En midsommernatts drøm på Haugesund Teater, samr i TV-serien Det kunne vært verre på TV Norge.
Terje Ranes
Skuespiller
Ranes er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og har vært å se ved de fleste av landets scener. De senere årene har han vært tilknyttet Nordland Teater, Turnéteatret i Trøndelag, Teater Innlandet, Brageteatret, HT, Akershus Teater m.fl. Han har også hatt store roller i flere Radioteaterserier for NRK. Siden 2005 har Ranes drevet Blendwerk teater sammen med Monica Borg Fure – et kompani med fokus på ny, norsk samtidsdramatikk for ungdom som har utviklet en rekke produksjoner. Han har også spilt store roller for TV og film, og jobbet som dramaturg og regissør ved flere anledninger. Nylig aktuell med monologforestillingen Døden kommer ikke med ljå av Nina Ossavy.
Foto: Teater Innlandet

Tiril Pharo
Skuespiller
Pharo gikk ut fra Teaterhøgskolen i 2000 og har siden jobbet både i det frie feltet og ved de fleste av landets institusjonsteatre. Hun har spilt store klassiske roller, gjort egenproduksjoner, TV, film, radio og kursvirksomhet. Siden 2016 har hun drevet Kompani ITS sammen med koreograf Sigrid Edvardsson og musiker/komponist Isak Anderssen. De har sammen utviklet Promille - en studiereise i norsk drikkekultur og Hurrahølet i samproduksjon med Østfold Kulturutvikling. Hun kombinerer ofte utøvende virksomhet med regiansvar og tekstutvikling, og har en særlig interesse for interaktivt teater. Pharo er også medvirkende i Teigens neste prosjekt Livia’s Room.

Inger Johanne Byhring
Lysdesign
Byhring har i over 25 år utviklet lysdesign for dans og teater. Hun har erfaring fra hele det brede scenekunstfeltet, hun har vært fast lysdesigner for Dansdesign, og teknisk ansvarlig for Porsgrunn Internasjonale teaterfestival i en årrekke. Byhring har også jobbet for Riksteatret, Rikskonsertene, Teater Innlandet og en rekke andre institusjoner og frie prosjekter. Arbeidet hennes har også tatt henne til Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, England, Nederland, Zimbabwe og Madagaskar.
Tov Ramstad
Komponist
Ramstad er en velrennomert komponist og musiker som har jobbet på utallige teater- og danseforestillinger i Norge, på store institusjoner så vel som i selvstendige kompanier. Han gjør også lyddesign og kunstinstallasjoner, i tillegg til konserter og utgivelser med aktører fra ulike deler av musikkfeltet. For TIDEN UTEN BØKER utvikler Ramstad musikk i samarbeid med Django Kuiters, og deler av musikken skal utgis i forbindelse med premieren.