Et lyrisk minnemanifest
GLÖMSKANS ARKIV springer ut fra et lyrisk manifest av poetene Felicia Mulinari og Athena Farrokhzad som går i dialog med sosiale bevegelser. Det behandlar sorg og motstand i forhold til rasistisk vold, med Malmö som horisont. GLÖMSKANS ARKIV utvikles av den svenske scenetekst-plattformen Amfi på bestilling av Malmö by, og inngår i det større prosjektet Antirasistisk monument som er drevet frem av aktivisters kamp for å minne ofrene til den rasistiske seriemorderen Peter Mang.
Gjennom brevveksling med representanter for sosiale bevegelser undersøker Felicia Mulinari og Athena Farrokhzad ulike former for minnearbeid som er utført av aktivister i Malmö, og dveler ved erfaringer som offisiell historieskriving har forsøkt å undertrykke. De har henvendt seg til et titalls organisasjoner i Malmö for å formulere hukommelsens og glemselens rolle i antirasistisk kamp. Basert på denne dialogen skriver Mulinari og Farrokhzad et lyrisk minnemanifest som skal utvikles i tre deler, og iscenesettes av regissør Saga Gärde våren 2023.
Akt 1 av GLÖMSKANS ARKIV presenteres som en iscenesatt lesning på Bergen Dramatikkfestival, og etterfølges av samtalen SVENSKE TILSTANDER med Felicia Mulinari, Athena Farrokhzad og Saga Gärde, ledet av Idun Vik.
Rulla tillbaka dagarna, rulla tillbaka deras mull, rulla tillbaka timmar och minuter, rulla genom de upplysta parkerna, genom staden, genom eftermiddagen, rulla tillbaka han som blir beskjuten på sin cykel på väg till fotbollsträningen, rulla cykeln baklänges längs gågator och återvändsgränder, rulla tillbaka polisrapporten, rulla fotbollen tillbaka till barndomens bortglömda spelplaner.
I detta arbete tar vi avstamp i postkolonial och feministisk teori som kopplar samman minne och glömska med sörjbarhet. Vi lutar oss också mot vår egen uppväxt bland politiska flyktingar vars minnen av kamp och förlust varit vägledande för vår aktivism. Som författare vet vi att benämnandet av historiska erfarenheter är ett viktigt verktyg för vår tillblivelse som kollektiv. Att organisera sig politiskt är att åberopa hågkomst och vägra glömska. Det är att samlas på torg och minnas sekler av transatlantisk slavhandeln. Att minnas dem som mördades under sjuttiotalets militärdiktaturer. Att minnas dem som lever i belägring på grund av ockupationsmakten. Att minnas dem som dödats av svenska vapen världen över. Att minnas de antikoloniala frihetskämpar som stämplats som terrorister. Att minnas alla fängelseceller fulla av kamrater. Att minnas en syster för att hon inte ska ha dött förgäves. Att minnas genom att föra protokoll, fotografera, skriva slagord, gråta och berätta för barnen. Att minnas det hegemonin kräver att vi ska glömma.
- Felicia Mulinari & Athena Farrokhzad.
ISCENESATT LESNING
Bergen Dramatikkfestival
26. august 2022, kl 18:00
Cornerteateret, Kongesalen
Bill: 200/100 kr (festivalpass)
Visningen etterfølges av samtalen SVENSKE TILSTANDER med Athena Farrokhzad, Felicia Mulinari og Saga Gärde (inkl. i billett)
Kreditter
Tekst: Athena Farrokhzad og Felicia Mulinari
Regi: Saga Gärde
Produksjon: Amfi / Dela Kakan
Athena Farrokhzad
Dramatiker
Athena Farrokhzad (f. 1983) er en svensk poet, dramatiker, litteraturkritiker og skrivelærer som har markert seg som en betydningsfull stemme i den nordiske kulturoffentligheten. I spennet mellom individ og kollektiv, tradisjon og fornyelse, samtidens gravalvorlighet og absurditet, foreslår hun en poesi som er direkte og anvendbar uten å gi avkall på kompleksitet. Debut-diktsamlingen Vitsvit utkom i 2013 og vakte oppsikt i inn- og utland. Boka har vunnet en rekke priser, og blitt oversatt til 15 språk. Som dramatiker har hun blitt spilt på Dramaten og Unga Klara i Stockholm, Nationaltheatret i Oslo, Radioteatern og nylig Backa Teater i Gøteborg der stykket hennes Krigerska i regi av Saga Gärde ble strålende mottatt. Moral ifølge Medea regissert av Kjersti Horn spilte på Thorshovteatret i Oslo i 2019. Brev til ei Krigarske 1 og 2 fikk sin norske urfremføring gjennom Cornerstone i 2019 og i 2020. Siden Vitsvit har Farrokhzad blant annet utgitt diktsamlingene Trado og I rørelse, og oversatt Denna förbindelse mellan alla med lungor av Juliana Spahr og Den svarta enhörningen av Audre Lorde til svensk. Aktuell med diktsamlingen Åsnans år.
Foto: Märta Thisner
Felicia Mulinari
Dramatiker
Felicia Mulinari (f. 1990) er en svensk poet, dramatiker og aktivist, utdannet ved forfatterlinjen på Biskop-Arnös folkhögskola og Skurups folkhögskola. Mulinari debuterte som dramatiker på Malmö Stadsteater i 2018 med Labyrint, som i lyriske dialoger mellom en jente og bestemoren utforsker et barns spørsmål om livets slutt, tilhørighet og lengsler. Hennes første diktsamling Det som inte kan utplånas ble utgitt i 2019 på Albert Bonniers forlag, og springer ut fra en kollektiv opplevelse av rasisme og vold. Boken beskrives som en kampskrift der sinne blandes med sorg, stolthet med skam, og hvor mødrenes eksil og ømhet blir omgjort til barnas fellesskap og kamp. Mulinari jobber også som skrivelærer på Kvinnofolkhögskolen i Gøteborg, og ved Valands kandidatprogram i litterär gestaltning tilknyttet Gøteborg Universitet. En filmversjon av sceneteksten hennes Svaghetens parti ble presentert på Bergen Dramatikkfestival 2020.
Foto: Stefan Tell
Saga Gärde
Regissør
Saga Gärde (f. 1979) er en svensk regissør utdannet ved Teaterhögskolan i Malmö. Hun jobber med scenekunst og film gjennom dokumentariske prosesser, og lager forestillinger ut fra musikalske komposisjonsprinsipper der lyd og musikk veves sammen med nyskrevne tekster. Med lyddesigneren David Gülich har hun laget radioteater for Sveriges Radio av Athena Farrokhzads debut Vitsvit og monologen Brev till en krigerska, 2016. Under arbeidet med Labyrint av Felicia Mulinari på Unga Malmö Stadsteater som senere vant pris på Scenkonstgalan 2019, utviklet hun sin metode for arbeid med lyrisk tekst på scenen. Gärdes oppsetting av Athena Farrokhzads Krigerska på Backa teater i januar 2020 ble hyllet i pressen som et utmerket stykke politisk teater. Gärde står bak initiativet Amfi, som jobber for å styrke og utfordre ny, svensk dramatikk. Nylige regiarbeider inkluderer Moral enligt Medea av Athena Farrokhzad.
Foto: Rasmus Thord
Amfi
Produksjonsplattform
Amfi er en plattform for ny dramatikk som ønsker å utvikle scenekunsten gjennom språket. I samarbeid med de scenene Amfi besøker jobber de for en kontinuerlig diskusjon rundt ny dramatikk og viser dramatikerens betydning for å utvikle scenekunsten i dialog med omverden. Begrepet Amfi stammer fra det greske antikke teateret, da Amfi som plattform er en pådriver for seriøs lek med litteraturhistorien og teateret som en arena for samtidsspørsmål. Amfi arbeider i mer eller mindre omfattende formater som iscenesatte lesninger og intime forfattersamtaler, samt internasjonale samproduksjoner. Siden 2020 har fire nye stykker blitt presentert ved Malmö konsthall, Studio Biblom-Hjelte, Accelerator, Folkteatern i Gøteborg og er invitert til Bergen Dramatikkfestival og DAADgalerie i Berlin. Produksjoner i utvalg inkluderer: Lone Aburas - Det är ett jag som talar (2020), Felicia Mulinari - Svaghetens parti (2020), Balsam Karam - Förlustens rumtid (2020), Christina Ouzounidis - Terroristens kropp (2020) og Athena Farrokhzad - Moral enligt Medea (2021). Amfis prosjekter gjennomføres med støtte fra Sveriges Kulturråd, Region Skåne, Författarfonden og Konstnärsnämnden.