top of page
Banner 2023.jpg

Nye samtaler, ny dramatikk

Cornerstone og den svenske scenetekst-plattformen AMFI har i hvert sitt land markert seg som innovative arenaer for ny dramatikk som tilrettelegger for produksjon og diskusjon av ny scenetekst. Sammen har de initiert prosjektet NORDISKE SAMTALER, som er et langsiktig samarbeid med dramatikerne Dimen Hama Abdulla (SE), Maja Lee Langvad (DK) og Linda Gathu (NO). Gjennom prosjektet skal dramatikerne utvikle nye tekster og underveis fungere som hverandres lesere og dramaturgiat sammen med Amfi og Cornerstone. Vi tilrettelegger for en pågående diskusjon om dramatikk på tvers av landegrenser, der de medvirkende inviteres til å trekke veksler på hverandres erfaringer. Dramatikernes individuelle kunstnerskap står i fokus, samtidig som vi legger opp til en kollektiv samtale rundt hvordan arbeidet plasserer seg i en nordisk kontekst. 

 

Som del av prosjektet skal tekstene presenteres som iscenesatte lesninger i Oslo, Stockholm og København. FIREBURN av Linda Gathu får en arbeidsvisning på Dramatikkens hus i Oslo i februar 2024,  TOLK av Maja Lee Langvad presenteres på Blaagaard teater i København og Odense Teater i mars 2024 som del av vår danske samarbeidspartners BLACK TO NORMAL – ledet av Marie-Lydie Nokouda, og SHIATSU av Dimen Abdulla presenteres i Stockholm i april 2024.  Tekstene blir også del av det kunstneriske programmet til Bergen Dramatikkfestival 2024.

2. februar 2024, kl 14:00, Dramatikkens hus, Oslo:

Arbeidsvisning FIREBURN av Linda Gathu

13.-14. mars 2024, Blaagaard Teater København + 15.-16. mars 2024, Odense Teater

Black to Normal - med utdrag fra TOLK av Maja Lee Langvad

18. april 2024, Stockholm:

Premiere SHIATSU av Dimen Hama Abdulla, Stockholm i regi av Saga Gärde AMFI

Støttet av:

Nordisk kulturkontakt

Bergen kommune

Norsk kulturråd

OM DE MEDVIRKENDE

maja lee langvad Fotograf Isak Hoffmeyer.jpeg

MAJA LEE LANGVAD

Dramatiker

pressbild_Dimen_Abdulla_fotograf_Cato_Lein.jpg

DIMEN HAMA  ABDULLA

Dramatiker

Dimen Hama Abdulla (f. 1984) er en prisbelønt, svensk dramatiker som har hatt bestillinger og oppdrag for teaterinstitusjoner som Dramaten, Stockholms Stadsteater og Folkteatern i Göteborg. Hun har bakgrunn fra flere ulike kunstneriske praksiser, har studert fri kunst ved Kungliga Konsthögskolan og dramatikk og dramaturgi ved Biskpos Arnö og ved Stockholms Dramatiska Högskola. Dimen debuterte med monologen På alla fyra på Stockholms Stadsteater i 2014. Året etter ble hun husdramatiker ved Radioteatern og fikk stykket Revolution oppsatt på Ung scen/öst. Dimen har også skrevet det feministiske stykket K som en hyllest til Leila K og alle kvinner som har stått opp mot urett. I 2022 var hun tilbake på Stockholms Stadsteater med Mommy issues, og mottok prisen til minne om Benny Fredriksson og det Svenska Ibsensällskapets Ibsenpris. 

Linda Gathu.jpg

LINDA GATHU

Dramatiker

Maja Lee Langvad ble født i Seoul i 1980, er oppvokst i Danmark og trekker inspirasjon fra begge hjemstedene i sitt virke. Hun blir beskrevet som en av de mest interessante stemmene i dansk samtidslitteratur. Maja debuterte med Find Holger Danske i 2006, hvor hun med utgangspunkt i egen identitet som koreansk adoptert undersøker hva det vil si å være dansk. I 2014 fulgte hun opp med Hun er vred. Et vidnesbyrd om transnational adoption. I 2017 utga hun Dage med galopperende hjertebanken som i likhet med tidligere utgivelser er basert på eget liv, men hvor hun beveger seg fra det debatterende i de tidligere verkene til det mer lyriske. Sammen med Kristina Nya Glaffey har Maja utgitt Matalfabet.  Hun er også aktuell som oversetter av Concentrated Only på My Wife's Cow av Gertrude Stein og Alice B. I tillegg er hun redaktør for litteraturtidsskriftet Kritiker, og jobber multimedialt med  videokunstnere, komponister, film- og teaterregissører i både Danmark og Sør-Korea. Senest har Maja mottatt Statens Kunstfonds 3-års arbeidsstipend.

Linda Gathu er skuespiller, regissør og dramatike, og jobber i Storbritannia og Norge. Hun er utdannet ved Royal Central School of Speech and Drama med BA (Hons) Acting, og ved Teaterhøgskolen (KHiO), med MA Teater. Hennes første scenetekst WINDHOEK vant scenetekstkonkurransen "Nye stemmer” og ble senere et bestillingsverk for Nationaltheatret. Høsten 2021 skrev hun stykket Hvit støy for Cornerstone i samarbeid med Døgnfluer, og bisto med dramaturgi på Hamid Waheeds forestilling Taking root. Våren 2022 spilte hun i De ansatte av Olga Ravn på Den Nationale Scene. Kortfilmen Regissøren (manus og regi i samarbeid med Ingrid Liavaag) vant Kritikerprisen ved Den Norske Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni 2022. I august 2022 hadde hun urpremiere på Sukker på Bergen Dramatikkfestival, der hun sto for både tekst, konsept og regi. Gathu er husdramatiker ved Dramatikkens Hus i 2022-2023.

Skjermbilde 2023-03-09 kl. 21.22.33.png

AMFI (SE)

Amfi er en plattform for ny dramatikk etablert med ønske om å utvikle og utfordre scenekunsten gjennom språket. Amfi arbeider med sterke forfatterskap som på hver sin måte baner vei for morgendagens dramatikk og scenekunstlandskap. Både stykkene og dramatikerne presenteres gjennom forestillinger hvor publikum får ta en aktiv del i diskursen rundt estetikk, stil og praksis. Amfi har presentert dramatikk i flere europeiske byer og ønsker i samarbeid med scenene de gjester å fremme en pågående diskusjon rundt hvilken form og betydning ny dramatikk skal ha, og fronte dramatikerens potensial for å utvikle scenekunsten i dialog med vår omverden. Amfis produksjoner har blitt spilt på scener i Malmö, Göteborg, Bergen og Berlin, og omfatter blant annet:

 

Amfi #1 LONE ABURAS - Det är ett jag som talar (Räkenskapens timme) 2020 

Amfi #2 FELICIA MULINARI - Svaghetens parti 2020.21

Amfi #3 BALSAM KARAM - Förlustens rumtid 2020

Amfi #4 CHRISTINA OUZOUNIDIS - Terroristens kropp 2020

Amfi #5 ATHENA FARROKHZAD - Moral enligt Medea 2021

Amfi om Europas arv ERIK AALTO - European standards 2022

Amfi om Europas arv ATHENA FARROKHZAD - Brev till Europa 2022 

 

www.amfiplay.se

BTN.png

BLACK TO NORMAL (DK)

Black to Normal er en scenetekstplattform grunnlagt av Marie-Lydie Nokouda med ambisjon å gjøre den danske teaterbransjen mer representativ og relevant: “Jeg mener, at dansk scenekunst har behov for en new wave, en nybølge, der smider om sig med spirende, sorte dramatikere, sorte instruktører, sorte sceneteknikere, skuespillere m.m., ellers har jeg svært ved at se, hvordan der kommer balance i, hvem der skriver, producerer, instruerer og iscenesætter dansk teater.” Gjennom plattformen presenterer Nokouda dramatiske tekster som utforsker tilhørighet og koloniarv. Hva skjer når du ikke lenger er knyttet til familiens fortid? Hvordan kan du slå røtter uten å miste en viktig del av deg selv? Tekstene presenteres i form av iscenesatte lesninger som bidrar til å introdusere nye dramatikerstemmer for feltet. Plattformen har blitt huset av Blaagaard Teater i København under under Holberg goes Black , Afro to the Future og Black to normal, og skal i 2024 også huses av Odense Teater. Black to Normal har bl.a. presentert nye tekster av Julie Deepawali, Hazel Watt, Saynab Farah Dahir, Diêm Camille G., Choco Guilène, Mo Chara, Rebecca Langley Jensen, Sandra Mahmoud Lindquist. Celine Szabo, Mohamed Ali Osman, Anthony Silva Santos Rodrigues og Maya Ndiaye.

CS.png

CORNERSTONE (NO)

Cornerstone har på kort tid markert seg som en progressiv arena for ny dramatikk i Norge. Gjennom plattformen produserer og presenterer vi forestillinger, lesninger, samtaler, publikasjoner og verksteder, med ambisjon om å løfte formspråk og perspektiver som kan utvide og mangfoldiggjøre samtidsteateret. Fra 2019-2020 var Cornerstone ved Vik & Lie (Idun Vik og Miriam Prestøy Lie) engasjert som gjestekuratorer ved Cornerteateret. Fra 2022-2023 har vi arrangørstøtte fra Kulturrådet. I 2020 etablerte vi biennalen Bergen Dramatikkfestival, hvis andre utgave gikk av stabelen i august 2022. Siden 2019 har vi levert over 100 ulike arrangementer som bl.a har involvert Athena Farrokhzad, Cecilie Løveid, Runa Borch Skolseg, Demian Vitanza, Sumaya Jirde Ali, Linda Gathu, Ibrahim Fazlic, Sara Li Stensrud, Hanne Ramsdal, Tale Næss, Kristofer Grønskag m.fl. I perioden har vi engasjert over 300 ulike kunstnere og fagpersoner, og samarbeidet med institusjoner og organisasjoner som Den Nationale Scene, Nationaltheatret, BIT Teatergarasjen, Dramatikkens hus, Det Vestnorske Teateret, Cornerteateret, Tekstallianse, LitFestBergen, Proscen, Amfi, Østfold Internasjonale Teater m.fl. Cornerstone står også bak podcasten Cornerstone Teaterpod, og Cornerstone forlag som har utgitt antologien SETT HERFRA ER ALT ANNERLEDES (2020), innkjøpt av Norsk Kulturråd og distribuert til biblioteker i hele landet, og JEG PLUKKER OPP EN STEIN OG PUTTER DEN I LOMMA (2022). Cornerstone er initiert og ledet av Idun Vik, med Elin Grinaker og Miriam Prestøy Lie som kunstneriske sparringspartnere.

bottom of page