Den natten ilden kom til byen
«I henhold til allerhøisete resolution af 25de oktober 1878 er commisionen herunder nedsatt til at undersøge de Sager der reiser seg og angaar Forbrydelser, der ere begaaede i og under det stedfundne Opprør den natten Ilden kom hit til Byen».
«faɪə bɜːn» tar tak i historien om arbeideropprøret på St Croix i Dansk Vestindia i 1878 og de fire kvinnene som ledet opprøret.
Teksten inngår i en pågående trilogi som Linda jobber med, hvorav «SUKKER», som ble vist som en stedspesifikk forestilling under Bergen Dramatikkfestival 2022, var første del.
«faɪə bɜːn» er dels utviklet gjennom prosjektet Nordiske Samtaler, initiert av den norske scenetekst-plattformen Cornerstone og svenske Amfi. Prosjektet er tuftet på et langsiktig samarbeid med dramatikerne Dimen Hama Abdulla (SE), Maja Lee Langvad (DK) og Linda Gathu (NO), der dramatikerne utvikler nye tekster og underveis fungerer som hverandres lesere og dramaturgiat sammen med Amfi og Cornerstone. Prosjektet tilrettelegger for en pågående diskusjon om dramatikk på tvers av Norden, og de medvirkende inviteres til å trekke veksler på hverandres erfaringer.
Work in progress
Bergen Dramatikkfestival
1. sept 2024, kl 17:00-18:00
Cornerteateret, Kongesalen
Kreditter
Dramatiker og regissør: Linda Gathu
Medvirkende skuespillere: Iselin Shumba, Terese Mungai-Foyn, Amy Black Ndiaye & Amina Mohamud
Kunstnerisk sparringspartner: Ingrid Askvik
Video: Hamid Waheed
Støttet av: Dramatikkens hus, Cornerstone, Amfi
Linda Gathu er skuespiller, regissør, dramatiker og filmskaper, og jobber i Storbritannia og Norge. Hun er utdannet ved Royal Central School of Speech and Drama med BA (Hons) Acting, og ved Teaterhøgskolen (KHiO), med MA Teater. Hennes første scenetekst «WINDHOEK» vant scenetekstkonkurransen «Nye stemmer» og ble senere et bestillingsverk for Nationaltheatret. Våren 2022 spilte hun i «De ansatte» av Olga Ravn på Den Nationale Scene. Kortfilmen «Regissøren» (manus og regi i samarbeid med Ingrid Liavaag) vant Kritikerprisen ved Den Norske Kortfilmfestivalen i Grimstad i 2022. Linda stod for tekst, konsept og regi på «SUKKER» som ble vist som et stedspesifikt prosjekt på Laksevåg verft under Bergen Dramatikk Festival 2022. I 2023 vant hun og Ingrid Askvik Rikspitch med prosjektet «LAKS!». Linda hadde regi på «Mere sort snak» av Charlotte B. Mwakitalu på «Dark Matters» på Blaagaard Teater i København og Odense Teater våren 2024. Hun var husdramatiker ved Dramatikkens Hus i 2022 og 2023.
Iselin Shumba (f. 1984) er en norsk skuespiller og billedkunstner, utdannet ved skuespillerlinjen på Kunsthøgskolen i Oslo og ved The Michael Chekhov Institute i New York. Hun har medvirket i flere stykker på Nationaltheatret, blant annet «Double Feature» og «Reisen til julestjernen». Bergenspublikummere har sett henne på Hordaland teater i «Eg ringer mine brør» av Jonas Hassen Khemiri, som ble nominert til Hedda-prisen for beste ungdomsforestilling. Shumba har også spilt flere roller for film og TV, og er en aktiv samfunnsdebattant.
Terese Mungai-Foyn (f. 1978) har gjennom over 20 år sanket bred erfaring fra det norske scenekunstfeltet. Hun er utdannet skuespiller ved Nordic Black Express, og har siden 1998 vært engasjert ved både institusjonsteatre og i det frie scenekunstfeltet. Hun tar i dag en bachelor-utdannelse i regi ved Kunsthøgskolen i Oslo, etter å ha vært regiassistent og co-produsent bl.a. ved Nordic Black Theatre. Kunstnerskapet har i høy grad vært påvirket av hennes flerkulturelle bakgrunn fra Kenya og hennes oppvekst i Norge. Mungai-Foyn er opptatt av forebyggende tiltak gjennom kunst og kultur, og menneskerettighetsarbeid tilknyttet kultur og kunstnere. Hun innehar flere styreverv og sitter blant annet som nesteleder i SafeMUSE, og som vara i Norsk Barnebokinstitutt.
Amy Black Ndiaye (f. 1989) har skuespillerutdannelse fra American Academy of Dramatic Arts i New York og fra manuslinjen ved Den Norske Filmskolen. Hun virker som skuespiller, regissør og manusforfatter. Hun har bl.a. markert seg med tv-serien «Verden er min» på NRK som hun skrev og spilte i, og som ble svært godt mottatt i både inn- og utland. Hun har vært ansatt i Monday Scripted, hvor hun bl.a. jobbet med tv-serien «Aber Bergen».
Amina Mohamud (f. 1998) er for tiden under skuespillerutdanningen ved Teaterhøgskolen i Oslo. Hun er tidligere utdannet ved Nordic Black Xpress (2018–2020) og har siden da medvirket i en rekke forestillinger, jobbet som produsent, instruktør og dramatikker. Hun har blant annet medvirket i «De urørlige» (2019) på Oslo Nye, «Jungelen» (2022) med Oslo nye/Tigerstadsteateret og «Agentene og det sjukt farlige oppdraget» (2022) med Unge Viken Teater/Feil Teater. Hun har også en skrivepraksis, og har skrevet forestillingen «M E L L O M» i samarbeid med Buskerud teater.